Původně nahlášené shromáždění politická strana zrušila. Jde o soukromou akci lidí, kteří se dohodli na stavbě plotu s ostnatým drátem na hranici s Německem, řekl ČTK předseda radikální Národní demokracie Adam B. Bartoš, kterého policie nedávno obvinila ze tří trestných činů proti lidskosti. Bartoš tvrdí, že nikdy nic nespáchal.

Situaci na místě monitoruje asi deset policistů. Zhruba pět metrů dlouhé a 2,5 metru vysoké mobilní hrazení má imitovat beton. Podle Bartoše jde o symbolické gesto, tedy co by strana chtěla udělat, kdyby byla u moci. Plot straníci střeží. Podle Bartoše nejde o masovou akci.

"Shromáždění jsme dnes zrušili. Bude to tedy taková naše soukromá akce," řekl Bartoš. Podle svolavatele Miroslava Timury splnila strana veškeré náležitosti podle českého právního řádu, koná se na pozemku obce Rybník. "Protože si vážíme životního prostředí a vzhledem k tomu, že jsme v CHKO Český les, tak bylo shromáždění dnes ukončeno a zrušeno ještě předtím, než začalo," dodal. Timuru dnes kontaktovala i bavorská policie.

"Mám stejné informace jako policie," řekl na místě ředitel CHKO Tomáš Peckert. Policie se mu ozve v případě, pokud by se něco významného dělo, hlavně v souvislosti s ochranou přírody. Místo je ve třetí, nejméně přísné zóně CHKO. Svolavatel ochráncům ústně přislíbil, že akci zruší. "Děláme běžná opatření v souvislosti s citlivým územím jako je CHKO a státní hranice," řekl náměstek krajského ředitele policie Rudolf Císař.

Bartoš byl zadržen 29. dubna, po domovních prohlídkách a výslechu byl propuštěn. Podle policie se dopustil trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti vůči skupině osob a také popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Policie zvažovala uvalit na něj vazbu, což se nakonec nestalo, protože prý Bartoš slíbil, že nebude v protiprávním jednání pokračovat.