Podle prohlášení, které odvysílala severokorejská státní televize KRT, Kim řekl, že bylo dosaženo "bezprecedentních výsledků se skvělým úspěchem" při lednovém testu jaderné zbraně, a při únorovém odpálení rakety s družicí do vesmíru. Kim měl na záběrech televize oblečený tmavý oblek západního stylu doplněný šedou kravatou. Šlo o první útržek konkrétní informace o tom, co se děje ve sjezdovém sále; televize z něj nepřenáší živý přenos.

Agentura AP píše, že zhruba stovku pozvaných zahraničních novinářů svezly k dějišti kongresu autobusy, ale dovnitř už žurnalisté vpuštěni nebyli. Podle zpravodaje BBC je Kim uvnitř paláce, pokrytého rudými vlajkami a portréty vůdců.

Nezvyklý ruch panuje podle agentury AP také v ulicích Pchjongjangu. Lidé pokládají květiny na náměstích a ulice jsou lemovány národními vlajkami a transparenty s hesly na podporu režimu. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) se dá očekávat, že sjezd bude doprovázet příslušná pompa, takže se patrně budou konat i vojenské přehlídky.

Program sjezdu, jehož se účastní asi 3000 delegátů, je držen v tajnosti. Experti budou sledovat především případná odvolání některých vysokých činitelů, možné změny vládní politiky a komentáře týkající se nukleárního zbrojního programu KLDR. Objevily se spekulace, že by Severní Korea mohla u příležitosti sjezdu uskutečnit další jaderný nebo raketový test, satelitní snímky to však zatím nepotvrzují.

Někteří analytici se domnívají, že by Kim Čong-un mohl na sjezdu oznámit zásadní reformy severokorejské ekonomiky a uznat, že jeho země musí v tomto směru následovat Čínu. Mohl by se dokonce odklonit od dosavadní politiky, která staví na první místo armádu, a více se soustředit na občany.

Korejská vládnoucí strana, která loni oslavila 70. výročí založení, uspořádala svůj zatím poslední sjezd v roce 1980, kdy ještě Kim Čong-un nebyl na světě. Severokorejský vůdce a zakladatel KLDR Kim Ir-sen tehdy svolal stranu proto, aby si nechal oficiálně potvrdit jako příštího vůdce svého syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcem se pak stal nynější prezident Kim Čong-un.

Lidé, kteří z KLDR utekli, však podle WSJ uváděli, že členství ve straně, dříve jediná možná cesta k relativní prosperitě, už nemá takovou váhu.