Kabinet původně navrhoval hranici 1,7 procenta, o procentní bod vyšší prosadili v souladu s dohodou v koalici sociální demokraté. Schválená mez by příští rok umožnila zvýšit vládě starobní penze v průměru zhruba až o 300 korun měsíčně. Koalice se zatím shoduje podle dřívějších informací na valorizaci o 200 korun. Podle výpočtu ze zákonného rámce by odhadované zvýšení činilo kolem 180 korun.

Pro předlohu hlasovalo 138 ze 171 přítomných poslanců. Vedle klubů koaličních ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ji podpořili také opoziční poslanci KSČM, Úsvitu a nezařazení členové dolní komory. Proti hlasovalo 30 poslanců za TOP 09 a ODS.

"Je to revoluce ve valorizaci penzí, tady platil restriktivní zákon, který neumožňoval vládě, aby zasahovala," řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ač je příští rok volební, kabinet podle něho přistupuje k penzím "velmi rozumným způsobem".

ODS neuspěla ve Sněmovně s požadavkem rozsáhlejší úpravy výpočtu a valorizace penzí. Občanští demokraté navrhli zvýšení základní výměry důchodu, na čemž by podle autorů vydělali hlavně lidé s nižšími penzemi. Pravomoc vlády zvýšit důchody nad zákonný rámec by podle návrhu ODS měla hranici 1,8 procenta a podléhala by souhlasu sněmovního rozpočtového výboru.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc.

Vláda v minulosti možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla. Novela to ale před několika lety zrušila.