"Nevím, nakolik tato informace může být pravděpodobná. Objevuje se množství informací ohledně tragického konce boeingu, ale většina je spekulativních, opírají se o zkreslené údaje," řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

K samému obsahu zprávy Bellingcat se ale mluvčí nevyjádřil, upozornila agentura TASS. "Nemáme podrobné údaje o identifikačních číslech ruských zbraní," řekl Peskov a odkázal další dotazy na odborníky z ruského ministerstva obrany.

Vybídl také média, aby si raději všímala oficiálních zpráv ruských expertů, a to tím spíš, že ani Ukrajina, ani Spojené státy podle kremelského mluvčího dosud neodtajnily všechny informace.

Malajsijský boeing z letu MH17 byl podle přesvědčení Kyjeva i většiny západních expertů sestřelen ruskou protiletadlovou střelou Buk z míst, která ovládali východoukrajinští separatisté podporovaní Moskvou. Rusko i separatisté to popírají a svalují vinu naopak na ukrajinskou armádu.

Skupina Bellingcat dospěla k závěru, že protiletadlový systém byl do Donbasu z Ruska přepraven z rozhodnutí prezidenta Putina.

Následně skupina zveřejnila příběh odpalovacího zařízení s identifikačním číslem 332, zachyceného na fotografiích v osudový den 17. července 2014 na východě Ukrajiny. Zbraň podle autorů zprávy pocházela od 53. protiletadlové raketové brigády z Kurska v centrálním Rusku, což lze dokázat fotografiemi obsluhy zveřejněnými na sociálních sítích i sedmi specifickými detaily zbraně, které dohromady umožňují jednoznačnou identifikaci.

Nizozemští vyšetřovatelé zatím dospěli k závěru, že malajsijský boeing sestřelila raketa Buk, ale zatím nezveřejnili, kdo podle jejich názoru odpalovací zařízení obsluhoval.