Motivací pro vznik spolku Výluka byla nespokojenost s vyučujícími i se studenty pedagogických fakult, uvedla na dnešní tiskové konferenci spoluzakladatelka spolku Sandra Fleyglová. Program, který chtějí od září nabízet kolegům z neučitelských oborů, si společně s druhou spoluzakladatelkou a dalšími dvěma zájemci vyzkoušela na vlastní kůži.

Čtveřice po základní teoretické přípravě strávila týden v základní škole v Poběžovicích na Domažlicku, která je známá začleňováním poměrně velkého počtu žáků s různými handicapy včetně sociálně znevýhodněných dětí. Studenti některé hodiny pod dohledem samostatně vedli. "Podobné 'výluky' bychom chtěli nabízet studentům," řekla Feyglová.

Každému týdennímu pobytu ve škole by vedle teoretického výcviku měl předcházet ještě víkendový výjezd účastníků. V první fázi chce spolek Výluka oslovit studenty Univerzity Karlovy. Plánuje ji také požádat o finanční příspěvek, aby aktivity pro studenty mohly být zdarma.

Z únorových Národních srovnávacích zkoušek vyplynulo, že učení ve školách plánují v průměru uchazeči s menšími studijními předpoklady, zveřejnila dnes společnost Scio. Lepší studijní předpoklady mají lidé, které učení láká, ale živit se jím z různých důvodů neplánují.

Více než třetina respondentů z této skupiny by zvažovala pracovat jako učitel nebo učitelka, pokud by k tomu nebylo potřeba vystudovat pedagogický obor na VŠ nebo alespoň takzvané pedagogické minimum. Tedy v případě, že by neplatily požadavky pro kvalifikaci v zákoně o pedagogických pracovnících.

Ředitel Scio Ondřej Šteffl patří ke kritikům požadavků na pedagogickou kvalifikaci. "Neumožnit učit lidem z jiných fakult je sebevražda národa," uvedl. Učitelé bez kvalifikace museli školy po lednu 2015 opustit, pokud nezačali studovat a pokud za ně mohl ředitel získat kvalifikovanou náhradu. Šteffl je přesvědčen, že řada z nich byli kvalitní učitelé.