V české škole se mělo vyučovat v českých i německých třídách zvlášť. Bavorská Ruda, kde je škola už asi pět let uzavřená, by si část nákladů platila, vyučovat by tam jezdili němečtí učitelé. Vše bylo podle starostů připravené tak, aby výuka začala od září. "Mrzí mě, že je ten stav takový. Obě města se potřebují více integrovat, protože pro ně i pro nás je to obohacení," uvedl Šnebergr.

"Zatím to zemřelo u naší vlády. Nerozumím tomu, že to teď nechtějí podporovat, přestože si přejí, aby obě města srostla dohromady, tak jako to bylo dříve," řekl Bauer. Vláda přitom podle něj chce, aby se německé děti v příhraničí učily češtinu. Podle Šnebergra byl důvodem odmítavého postoje bavorské vlády fakt, že se v bavorském městečku rodí málo dětí.

Bauer dodal, že se podobný projekt daří uskutečňovat v mateřské škole v bavorské Rudě, kde učitelky mluví česky i německy. Jezdí tam desítky dětí z české Rudy a okolí. "Dají je tam třeba jen na půl roku, kdy se naučí alespoň základní výrazy v němčině," řekl Šnebergr.

Další variantou je spolupráce s Zwieselem, odkud by do Železné Rudy jezdily děti, které se chtějí učit česky. "To se ale zase nelíbí bavorské Rudě, protože by z toho byli jakoby vyšachovaní," uvedl Šnebergr.

Podle Bauera bavorské město zchudlo, mladí se vystěhovávají. "Zmizela obchodní střediska, zůstal jeden malý koloniál," řekla třiaosmdesátiletá Marie Antošová, která žije celý život v Železné Rudě. "V posledních letech počet obyvatel roste díky Čechům, kteří se tam stěhují. Nyní u nás žije 200 česky mluvících lidí," uvedl Bauer. Oba starostové si myslí, že v oblasti bude přibývat smíšených rodin, které by rády dávaly děti do česko-německé školy. Chtějí proto hledat jiné cesty k jejímu vzniku.