"Bratrské Slovensko nás bez problémů vpustilo přes hranici. Pozdravujeme do Polska... My v každém případě dokončíme to, co jsme začali a vlajku vítězstva dovezeme 9. května do cíle," řekl rusky mluvící člen skupiny před halou bratislavského letiště.

Motocyklistům, kteří měli z Ruska přes Bělorusko namířeno do Polska, tamní pohraničníci o víkendu nepovolili vjezd do země a zastavili je na polsko-běloruském přechodu Brest-Terespol. Moskva proti postupu polských úřadů podala diplomatický protest. Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov novinářům dříve řekl, že bikeři mají náhradní plán pro případ, že motorkáři narazí na polských hranicích na potíže.

Z vyjádření slovenských úřadů vyplývá, že Slovensko na rozdíl od Polska vstup bikerům na své území podobně jako v minulém roce zakazovat nebude. "V případě, že by měli neplatná víza nebo neměli povolení ke vstupu, bude je řešit úřad hraniční a cizinecké policie. Policie je na jejich přejezd připravena," citoval portál Aktuality.sk mluvčího slovenského ministerstva vnitra Ivana Netíka.

V Česku by se bikeři měli setkat s další skupinou svých stoupenců. Dříve zveřejněný plán cesty počítá s tím, že bikeři ve středu vyrazí z Brna do Bratislavy, kde podobně jako před rokem položí věnce u památníku Slavín. V zemi pod Tatrami podle programu zůstanou do pátku a navštíví několik dalších památníků po celé zemi včetně muzea Slovenského národního povstání v Banské Bystrici.

Motorkáři mají namířeno do Berlína, kde chtějí 9. května uctít památku vojáků Rudé armády padlých za druhé světové války.

Ruské úřady i média věnují anabázi motocyklistů mimořádnou pozornost, protože k jejich hnutí se hlásí i prezident země Vladimir Putin. Šéf Kremlu čas od času navštěvuje jejich akce, které kritici označují za srazy krajních nacionalistů a pravicových radikálů. Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se neúčastní.