"Na policii jsem slíbil, že nebudu páchat další činy. Nevyměkl jsem, já jsem totiž nikdy nic nespáchal," řekl Bartoš. Ve své promluvě uvedl, že svých slov ani činů nelituje a nikdy z nich nic neodvolá a tlaku neustoupí. Zároveň řekl účastníkům, aby vydrželi tlak, který se podle jeho názoru bude stupňovat.

Demonstranti na Mariánském náměstí zaplnili malé parkoviště určené pro vedení magistrátu. Tady několikrát napadli novináře, zejména redaktory a kameramany České televize. Policisté jim pohrozili, že pokud v tom budou pokračovat, demonstraci ukončí.

Demonstrace na Slovanském ostrově se zúčastnil i někdejší šéf republikánů Miroslav Sládek. Před účastníky ale nepromluvil, pouze se s některými v davu bavil. Akci následně opustil. Někteří demonstranti začali z ostrova odcházet již také během demonstrace, ostatní se rozešli před 17:00. Do té doby bylo slyšet různé proslovy.

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové se všechny dnešní demonstrace obešly bez větších incidentů. "Spíše se jednalo o slovní nedorozumění, strkance. Nic z toho ale nevygradovalo, to znamená policisté to řešili domluvou. Obešlo se to bez předvedení a omezení osoby na svobodě," řekla ČTK.

Bartoš na stránkách své strany uvedl, že mu policie zabavila dokumenty a provedla domovní prohlídku u něj doma i v sídle strany. Akci označil za politický proces, který má zastrašit Národní demokracii a její sympatizanty.

Bartoše policie zadržela ve čtvrtek dopoledne, noc strávil v cele předběžného zadržení. V pátek jej policie obvinila ze tří trestných činů proti lidskosti. Podle policie se jich dopustil obsahem knih a dalších písemností, které vydával, a ve svých projevech. V těch údajně úmyslně podněcoval k nenávistí vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům. V případě odsouzení může jít až tři roky vězení.