"Je to 3,5 miliardy navíc oproti letošnímu roku. Dohromady zhruba sedm miliard by potřebovaly nemocnice na to desetiprocentní navýšení," řekl Němeček.

Počet státních pojištěnců se pohybuje kolem šesti milionů, za každého stát platí pojišťovnám každý měsíc 870 korun. Příští rok by to mělo být zhruba 930 korun na každého, potvrdil ministr. "Naprosté minimum je toto," uvedl Němeček s tím, že to ČSSD už sdělila koaličním partnerům.

O krizové situaci zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora vyzvala vládu k vypracování záchranného plánu pro zdravotnictví. Vedle zvýšení platby za státní pojištěnce navrhuje komora také zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by z krabičky cigaret činila daň pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard korun, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

Němeček uvedl, že tento požadavek účelově vyčlenit použití výnosů z některé daně narazí na odpor ministerstva financí. "Neumím si moc představit, že teď, i v této konstelaci, je reálné něco takového prosadit," řekl ministr.

Desetiprocentní navýšení platů je pro lékařské odbory minimem, které by se už dál snižovat nemělo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však již řekl, že nechce navyšovat odvody státu na "černé díry" a mrhání prostředky ve zdravotnictví, což podle něj říká i Evropská unie. Podle Babiše by státní peníze do zdravotnictví měly být použity více na platy a méně na předražené nákupy vybavení. Němeček tuto paušální kritiku odmítl s tím, že nelze snižovat kvalitu poskytované zdravotní péče.