"Čest práci! Žijeme v zemi, která má vládu, která se chlubí tím, jak vládne. Ale to koneckonců dělají všechny vlády. Vládne způsobem, kdy se tváří, že nás čekají samé sociální jistoty. Bohužel si myslím, že milion chudých, půl milionu nezaměstnaných a důchodci, kteří nevyžijí z důchodů, takže tito si o těch jistotách myslí své," řekl Dolejš z poloviny zaplněnému amfiteátru u Křižíkovy fontány.

Dolejš rovněž řekl, že současná vláda má jednodušší pozici, neboť vládne po éře Petra Nečase (ODS) a hospodářské krizi.

Na adresu ministra financí Andreje Babiše (ANO) řekl, že ten se sice tváří, že umí vybírat daně, ale podle Dolejše by nejraději byl, kdyby co nejdříve skončilo vyšetřování jeho kauzy Čapí hnízdo. "Možná, že na těch malých podnikatelích vybere nějaké miliony navíc, ale solidární daň z velkého kapitálu, toho se bojí jak čert kříže," řekl. Vládě přiznal, že zvýšila minimální mzdu. "Ale pořád jsme na zlomku toho, co mají okolní státy se srovnatelnou ekonomickou úrovní," řekl poslanec.

Kritizoval také odbory, které podle něj nepostupují dostatečně důrazně. "Nestačí heslo Konec levné práce, ale lépe placená práce," řekl Dolejš Podle něj je třeba zlepšit ochranu zaměstnanců a pracovní legislativu a celkově ze státního rozpočtu zvýšit sociální výdaje.

S proslovem vystoupila i Semelová, která setkání moderovala. "První máj, to je obrana práce, obrana důstojného života, sociálních jistot," řekla.

Komunisté se začali u fontány scházet již po 8:00, v 10:30 byl areál zaplněn zhruba z poloviny. Na setkání prodávali ve stáncích knihy a brožury, rozdávali Haló noviny a letáky. Představili také své kandidáty do podzimních senátních voleb. Drtivou většinu účastníků tvořili senioři, kteří posedávali na lavicích nebo procházeli mezi stánky. Už tradičně se prvomájových oslav zúčastnil bývalý předseda ÚV KSČ Milouš Jakeš. Třiadevadesátiletý představitel komunistického režimu rozdával přítomným autogramy.

Ke Křižíkově fontáně přišli i odpůrci KSČM. S sebou přinesli americké a ukrajinské vlajky, vlajku NATO a k vidění byla i tibetská. V rukou měli transparenty z kartonů s protikomunistickými hesly, např. "Komunisti proletáři? Vrazi a lháři!". Někteří z nich měli trička s protikomunistickými motivy, jeden z účastníků přišel v mikině s portrétem Milady Horákové. Skupina antikomunistů čekala už před vchodem na Výstaviště, kde vyvěsili transparent s nápisem "Rudý zrůdy" a připomněli vraždu Horákové.

Mezi protestujícími a komunisty vznikaly slovní konflikty. Na místě hlídkovali policisté a antikonfliktní tým, zasahovat ale nemuseli.