Japonský ministr zahraničí je na návštěvě Číny poprvé po čtyřech letech a v Pekingu si podle agentury AP vyslechl převážně kritiku. "Japonsko musí přejít od slov k činům," řekl mu Wang. "Do písmene" podle něj musí Tokio respektovat zásadu jedné Číny, podle které Peking považuje za součást čínského území Tchaj-wan.

Wang rovněž požadoval, aby Japonsko projevilo "pozitivnější a zdravější" přístup k hospodářskému růstu Číny a přestalo šířit teorie o čínské hrozbě či o nastupující čínské ekonomické recesi.

Kišida přijel do Pekingu oživit vztahy s velkým sousedem, které byly sice po léta ekonomicky velmi aktivní, ale politicky přešlapovaly na místě. Jeho mluvčí Masato Otaka novinářům řekl, že jednání Kišidy s Wangem bylo otevřené a upřímné a atmosféra rozhovorů vstřícná.

Vztahy Tokia a Pekingu se zhoršily v roce 2012, kdy Japonsko zabralo skupinu ostrovů ve Východočínském moři, na které si činí nároky Čína. Mnoho Číňanů cítí vůči Japonsku zášť kvůli brutální okupaci ve 30. a 40. letech minulého století. Pekingu rovněž vadí těsné vojenské styky Tokia se Spojenými státy.