Druhou nejpočetnější skupinou byli Němci, jichž přijelo od ledna do března do Španělska 1,7 milionu, třetí byli Francouzi (1,58 milionu). Nejvyšší nárůst v meziročním srovnání, a to o 35 procent, byl zaznamenán u Irů, jichž zavítalo do Španělska letos asi čtvrt milionu.

Nejvyhledávanější turistickou destinací byly v prvním čtvrtletí Kanárské ostrovy s 3,5 milionu zahraničních návštěvníků. Následovalo Katalánsko, v němž je největším lákadlem jeho metropole Barcelona. Do tohoto regionu přijelo 2,8 milionu cizinců. Třetí nejžádanější oblastí byla Andalusie s 1,7 milionu zahraničních turistů, což je meziroční nárůst o 22 procent.

Pro Čechy je Španělsko v první desítce nejoblíbenějších destinací. Loni bylo na žebříčku deváté, když ho navštívilo 132.000 Čechů, zhruba o čtvrtinu méně než v roce předchozím.

Rekordní počet turistů je dobrou zprávou pro španělskou ekonomiku i tamní trh práce. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Španělska podílí více než desetinou, je druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z hlavních pohonů ekonomiky.