V únoru se rozhodlo o 221 mandátech, z nichž reformátoři a spojenci prezidenta Hasana Rúháního mají 95 a konzervativci, kteří parlament kontrolovali od minulých voleb, 103. Další křesla připadla menšinám a nezávislým, volbu jedné poslankyně v Isfahánu prohlásila Rada dohlížitelů, která volby monitoruje, za neplatnou, takže v tomto okrsku se bude konat doplňková volba.

Aby Rúháního spojenci Islámské poradní shromáždění ovládli, potřebují dnes vybojovat nejméně 40 křesel, napsala AP.

Polooficiální tisková agentura ISNA informovala, že u jedné z volebních místností v provincii Fars došlo ke sporům mezi stoupenců konzervativní linie v zemi a reformisty. Hádka vyústila ve střelbu, při které utrpěli zranění čtyři lidé. Jak uvedlo íránské ministerstvo vnitra, policisté nyní pátrají po pachatelích.

Volební místnosti se otevřely v 8:00 místního času (5:30 SELČ). K urnám mělo právo přijít 17 milionů Íránců z 55 volebních obvodů. V íránské metropoli se druhé kolo hlasování nekonalo, umírnění zde již získali většinu. Ministr vnitra Abdolrezá Rahmání-Fazlí řekl, že první výsledky se očekávají v sobotu, konečné v neděli ráno.

O dnes rozdělovaných mandátech rozhodne podle pozorovatelů účast. V prvním kole volilo 62 procent oprávněných voličů, účast ve druhém kole bývá nižší. Proto Rúhání a také duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzvali občany, aby se zúčastnili v hojném počtu.

První schůze parlamentu v novém obsazení se má konat 27. května. Agentura Reuters napsala, že ačkoli parlament v Íránu nemá přímý vliv na mnoho otázek, pro Rúháního by bylo výhodné mít v něm většinu kromě jiného kvůli tomu, že by získal vlivnou podporu pro prezidentské volby, které se budou konat příští rok.