Vermontský senátor papeži řekl, že si setkání váží a že oceňuje papežova slova o významu morálky a spravedlnosti v ekonomickém světě. Sanders uvedl, že stejný názor veřejně zastává i on.

Papež odpoledne řekl, že se se Sandersem krátce pozdravil a potřásli si rukama. Setkání popsal jako slušnost, "nic víc". Zdůraznil, že to nebyl důkaz toho, že by byl zapleten do americké politiky. Papež popsal, že zahlédl Sanders s jeho manželkou a dalším párem ráno, když se chystal na cestu do Řecka, v lobby vatikánského hotelu, kde žije. Když je uviděl, rozhodl se podle svých slov je pozdravit, protože je to zdvořilé. Se smíchem pak novinářům řekl: "Pokud si někdo myslí, že pozdravit někoho znamená míchat se do politiky, měl by navštívit psychiatra."

Sanders se v pátek ve Vatikánu zúčastnil konference o politických, ekonomických a sociálních otázkách. Odsoudil na ní jako nemorální propast mezi bohatými a chudými. Původně se překládalo, že se s papežem nesetká, ten se totiž z konference omluvil kvůli přípravě na svou dnešní cestu do Řecka.

Sandersova cesta se uskutečnila krátce před úterními klíčovými demokratickými primárkami ve státě New York, ve kterých se senátor utká s Hillary Clintonovou o 291 delegátských a superdelegátských hlasů. Pro nominaci Demokratické strany je nutné získat 2383 delegátů či superdelegátů, tedy těch účastníků celostátní nominační konference, kteří hlasují podle vlastní úvahy nehledě na výsledky dílčích stranických voleb. Clintonová má podle propočtu AP zatím 1758 delegátů a superdelegátů, zatímco Sanders 1069. Sanders si ale nyní vede velmi úspěšně, vyhrál již sedm nominačních klání demokratů v řadě.