Syrská armáda zahájila od února za podpory ruského letectva rozsáhlou ofenzivu právě v okolí města Halab. Podle opozičních aktivistů tam na obou stranách od té doby zahynulo nejméně 500 lidí. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) tento týden středu uvedl, že před boji ze svých domovů uteklo až 50.000 lidí.

Dobytí Halabu, které bylo před válkou největším syrským městem, ale teď je rozděleno na vládní a povstaleckou část, by bylo pro režim prezidenta Bašára Asada velkým vojenským vítězstvím. Syrské jednotky se už dostaly do blízkosti turecké hranice a k přechodu, který sloužil jako hlavní zásobovací trasa povstalců v Halabu.

Proniknutí do provincie Rakka by pro vládu v Damašku znamenalo obnovení vlivu v regionu, který zcela vyklidila v srpnu 2014. Zkomplikovalo by to však také záměr Saúdské Arábie vyslat do oblasti pozemní síly pro boj proti IS, napsala agentura Reuters.

Informovaný vojenský zdroj řekl, že příslušná operace už trvá několik dní. Syrská armáda prý během posledních dvou dnů dobyla několik pozic IS na hranici provincie Rakka mezi městy Hamá a Rakka, které je hlavní základnou radikálů takzvaného Islámského státu v Sýrii. "Naznačuje to směr nadcházejících operací" vůči provincii Rakka vysvětlil zdroj a tím, že nyní je cílem letecká základna Tabka, kterou IS dostal pod kontrolu v roce 2014. Syrská armáda je nyní údajně 35 kilometrů od základny.

Tvrdé boje pokračují i v jiných částech země. Organizace SOHR dnes informovala, že při střetech mezi provládními silami a rebely nedaleko Damašku tento týden zahynulo 76 bojovníků. Podle Ramího Abdar Rahmána bylo 45 obětí z řad provládních sil zastřeleno, dalších 31 usmrtily miny. Za útokem prý stáli rebelové ze skupiny Džajš Islám. Podle režimu v Damašku jde o teroristickou organizaci, takzvaná umírněná opozice je považuje za spojence, byť nesdílí jejich ideologii.