Pracovní skupina se sešla jen několik hodin po mnichovské mezinárodní schůzce o Sýrii. Účastníci, mezi nimiž byli i zástupci USA a Ruska, se dohodli, že do týdne by mohlo v Sýrii začít platit příměří. To je podmínka syrské opozice pro její účast na mírových rozhovorech.

Egeland řekl, že znovu se jeho skupina sejde ve středu. Konvoje podle něj vyrazí "bez průtahů", jakmile dostanou nezbytné povolení ze syrské strany.

Egeland působí také jako poradce zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury, který zaštiťuje syrské rozhovory. Zahájeny byly koncem ledna, ale už 3. února byly pozastaveny kvůli výhradám opozice k tomu, že v Sýrii se stále bojuje a umírají civilisté.

De Mistura dnes sdělil, že první důležitou etapou je získat přístup do obležených měst. Podle odhadů OSN je v nich na 400.000 lidí, kteří potřebují pomoc. Jiné organizace ale soudí, že jde až o milion Syřanů.

OSN upozornila, že syrské vládě zaslala 116 žádostí o zpřístupnění obležených míst, ale odpověď dostala jenom na desítku z nich. Nejznámější z měst je Madájá. Po půlročním obléhání vláda povolila vstup konvojům v lednu, ale několik desítek tamních občanů zemřelo hlady. Nedostatek potravin teď hrozí také v Homsu a pokud se armádě podaří obklíčit povstaleckou část Halabu, pak hrozí hlad také v tomto velkém severosyrském městě.