Při hromadném střetu, který mezi znesvářenými skupinami odsouzených propukl v noci na čtvrtek, přišlo o život 49 vězňů a dalších 12 lidí bylo zraněno. Přemístěním vězňů, které začalo v noci na dnešek, chtějí úřady zjevně zlepšit katastrofální podmínky v zařízení.

Věznice Topo Chico byla podle oficiálních údajů kapacitně značně přetížena. Ačkoli je v ní jen 2600 míst, bylo v ní umístěno 3800 odsouzenců.

Při čtvrtečních střetech v objektu propukl požár. Trestanci se napadali holemi, noži i lahvemi. Příbuzní vězňů tvrdí, že úřady selhaly, protože nedokázaly tragédii zabránit. Podmínky v Topo Chico přitom opakovaně kritizovaly organizace na obranu lidských práv. Nedostatečná byla údajně i policejní ostraha uvnitř věznice, která byla otevřena v roce 1943. Nyní má být posílena o stovku mužů.

Událost se stala ve věznici Topo Chico v Monterrey jen den před příjezdem papeže Františka do Mexika. Papež má mimo jiné navštívit jednu ze severomexických věznic, ale několik stovek kilometrů od Monterrey, ve městě Ciudad Juárez na hranici s USA. Tam zahynulo při vězeňské vzpouře v roce 2011 17 lidí.

Na vystupňování násilí v Topo Chico se podílel i jeden z bossů mocného drogového kartelu Los Zetas Juan Pedro Saldívar alias Z-27. Bezpečnostním složkám se podařilo situaci dostat pod kontrolu během dvou hodin. Žádný vězeň během nepokojů neuprchl.

V přeplněných mexických věznicích nejsou násilnosti nijak výjimečné, k podobně tragickým následkům však dojde málokdy. K nejkrvavějším nepokojům posledních let došlo v únoru 2012 rovněž ve státě Nuevo León, kde ve věznici Apodaca zastřelili členové Zetas 44 příslušníků kartelu Gulfo. Jen o měsíc dříve zahynulo v trestnici ve státě Tamaulipas 31 lidí při bitce s noži, tyčemi a kameny.