Zemědělce do metropole svážely autobusy a do večera dorazila také dvacítka traktorů, které projížděly ulicemi s houkáním a rozsvícenými světly. Před budovou parlamentu vyhrávala hudba z tlampačů a demonstranti si rozdělali oheň. Na centrálním náměstí Syntagma, které je pod budovou parlamentu, byly vztyčeny stany.

Zemědělci již třetím týdnem blokují některé důležité silniční tahy v Řecku. Dnes se sjeli do Atén, aby vyjádřili rozhořčení nad důchodovou reformou, kterou po této zadlužené jihoevropské zemi požadují mezinárodní věřitelé. Změny se dotknou hlavně lidí v produktivním věku, kteří si mají připlácet na sociální pojištění a přitom očekávat nižší penze. Zemědělce znepokojuje i snaha vlády podstatně snížit dotace do zemědělství.

"Zemědělci se pokusili vytlačit policii z vchodu do ministerstva. Policie použila slzný plyn, aby je zastavila," uvedl šéf místní policejní jednotky po dopoledním zásahu u budovy ministerstva zemědělství. Demonstranti na sídlo ministerstva házeli rajčata, vejce i kamení a rozbili okna. "Žijeme díky půjčkám, ta reforma nás zničí. Nepovolíme v žádném případě. Když to uděláme, budeme mřít hlady," řekl demonstrant a pěstitel oliv Manolis Niolakis.

Jinde v Aténách demonstranti demolovali policejní auta a zátarasy na silnicích. Ministr veřejného pořádku Nikos Toskas násilnosti kritizoval. "Takto by se neměly vést sociální boje. Není to ten pravý způsob vyjadřování," řekl.

Vůdce protestu Kréťanů Manolis Paterakis prohlásil, že vláda zemědělce podvedla. "Říkali, že nás podporují, že bojují za naše přežití, že se mladí musejí vrátit do vesnic a obdělávat půdu. Titíž lidé teď říkají pravý opak. Dospěje to jen k tomu, že každý, kdo dnes hospodaří, se zadluží u daňového úřadu," řekl. Na dnešní protest má v sobotu navázat další demonstrace.