"Podle předběžných údajů jeden civilista zahynul a druhý byl zraněn střepinami při výbuchu miny, kterou ukrajinští bojovníci nastražili u severního okraje Horlivky," uvedla povstalecká agentura DAN.

Podobná neštěstí jsou ve východoukrajinském Donbasu poměrně častá. Před dvěma dny zahynuli tři civilisté poté, co na minu najel mikrobus, který se pokoušel objet kolonu aut čekajících "v zemi nikoho" před kontrolním stanovištěm ukrajinských vojáků.

Podle DAN vládní síly v noci na dnešek ostřelovaly okrajové čtvrti na západě a severu Doněcka, který je hlavní povstaleckou baštou.

Armáda naopak podle listu Ukrajinska pravda tvrdí, že "proruští žoldnéři" ostřelovali v 53 případech pozice vládních sil, a to i z minometů, granátometů a těžkých kulometů.

Ukrajinská armáda prohlašuje, že povstalci úmyslně ostřelují její kontrolní stanoviště, aby ji donutili uzavřít všechny přechody, přes které civilisté stále ještě mohou přecházet frontovou linii. Separatisté naopak vyčítají vojákům, že své pozice obklopili tolika minovými poli, že na nich umírají i civilisté.

Odhaduje se, že asi půl milionu lidí žijících na povstaleckém území pobírá na druhé straně fronty různé sociální dávky od ukrajinských úřadů. Další mají na druhé straně práci. Uzavření všech frontových přechodů by tak mohlo vyvolalo přinejmenším velký problém.

Konflikt si od loňského dubna vyžádal více než 9000 mrtvých. Ani mír, ani válka - tak situaci na východě Ukrajiny rok po uzavření mírových dohod v Minsku charakterizoval ruský internetový list Gazeta.ru. Situace sice "nemá vítězů, jsou ale přeživší", zdůraznil.

Z fronty si list odnesl dojem, že se vlastně nikdo nebojí eskalace: "Bije do očí přesvědčení obou stran, že se jen brání, ale také to, že nikdo od protivníka nečeká strategický útok."

Separatisté podle zdroje z povstalecké vlády už ani nečekají splnění mírových dohod, ale pokračování "malátné" války. Nálada se prý zásadně změnila i na ukrajinské straně: minské dohody prý jen "zafixovaly remízu" na bojišti, a tak Kyjev doufá, že západní sankce nakonec donutí Rusko k ústupkům při reintegraci povstalecké části Donbasu do Ukrajiny. Ale ani Moskva není podle listu ochotna se Donbasu vzdát za situace, kdy Kyjev zůstává hluchý k požadavkům separatistů. A Kreml doufá, že Evropa je už konfliktem unavena a je připravena jej dát k ledu.

"Loňský rok podle názoru všech stran konfliktu ukázal naprosté fiasko u většiny bodů (mírových dohod). Nehledě na rozdílnost stanovisek ale minská dohoda zmrazila konflikt a zachránila hodně životů. Jedinou alternativou k diplomatickým bitvám zůstává válka s dalšími tisícovkami mrtvých," varovala Gazeta.ru.