"Zadavatel pochybil, když uveřejnil dodatečné informace k zakázkám a přitom dle zákona neprodloužil lhůty pro podání nabídek," uvedl Švanda. I když radnice odvolání podávat nebude, tak se domnívá, že její postup byl správný. "Dodatečné informace nebyly takového charakteru, že by zásadním způsobem měnily zadávací podmínky," uvedl Vedlich.

ÚOHS se případem zabýval od loňského září, kdy dostal podnět. Podle Vedlicha antimonopolní úřad nedal stěžovateli za pravdu, ale soutěže zrušil z jiného důvodu. Do tendrů se přihlásila jako jediná firma Systematica z Hradce Králové, kterou nakonec vedení magistrátu vybralo jako dodavatele parkovacích domů. Smlouvy s firmou město dosud nepodepsalo.

První parkovací dům by měl vyrůst v areálu hradecké fakultní nemocnice, hejtmanství na jeho stavbu městu slíbilo dvoumilionovou podporu. Druhý parkovací dům by měl vyrůst u hradecké univerzity, ale radnice podle Vedlicha nevylučuje, že by nakonec mohl stát na jiném místě ve městě. Při původních soutěžích město v zadávacích podmínkách odhadovalo cenu jednoho parkovacího domu na osm milionů korun.

V Hradci Králové firma Systematica dva parkovací domy pro kola už postavila, peníze si na ně sehnala sama. Garáže mají podobu prosklené věže, ve které je nainstalována unikátní technologie pro automatické ukládání a vyvezení bicyklu do věže a pro jeho zpětné vydání majiteli. První věž stojí od začátku roku 2013 na Riegrově náměstí před vlakovým nádražím, druhá od loňského listopadu u obchodního centra Futurum. Od konce loňského roku funguje parkovací věž od firmy Systematica i na nádraží v Přerově. Vlastníkem patentu věže je podnikatel a spoluvlastník firmy Systematica Rudolf Bernart.