Bělobrádek reagoval na otázku týkající se Stropnického výroku z minulého týdne, v němž potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v tuzemsku zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do USA. I když se spekulace, že skutečně jde o výměnu, už v médiích objevovaly, žádný z politiků je nepotvrdil. Stropnický svým vyjádřením podle zákulisních informací kolegy ve vládě hodně rozčílil.

"Považuju to za nepřijatelné, aby se takové informace vůbec komentovaly. Ať už jsou, nebo nejsou pravdivé, tak se vůbec nekomentují. A oni se ani nepotvrzují, ani nevyvracejí, prostě se nekomentují," řekl Bělobrádek Českému rozhlasu Plus. Podobné jednání je už podle něj za hranou, a Stropnický by proto měl zvážit setrvání ve funkci.

Svůj názor Bělobrádek potvrdil ČTK s tím, že by zároveň měli Babiš a Sobotka zvážit, jaké důsledky z jednání Stropnického vyvodí. "Samozřejmě, že těch možností je více včetně rezignace a návrhu na odvolání a to mají v rukou tito pánové," řekl Bělobrádek. Za výrok Stropnického zkritizoval i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nebo místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové).

Stropnický necítí potřebu se kvůli případu obhajovat. "Všechny noviny, všechny servery o tom psaly. Já jsem dostal otázku, a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil," řekl novinářům v Bruselu.

Babiš ČTK sdělil, že by si Bělobrádek měl nemístné výzvy k rezignaci odpustit a věnovat se podpoře vědy, což by prý Česku prospělo více než nesmyslné útoky na koaličního partnera. Stropnický podle něj nevyzradil žádné státní tajemství a nedopustil se žádného přečinu. "Okomentoval jen to, co před ním někdo jiný z Bezpečnostní rady státu vypustil do médií," poznamenal šéf ANO. Zároveň dnes řekl, že pokud se ukáže, že nějaký ministr vynesl z Bezpečnostní rady státu tajné informace, měl by z vlády odejít.

Proti slovům předsedy ANO se později ohradil Bělobrádek. Babiš se podle něj snaží odvést pozornost od toho, že za kauzu kolem Fajáda nesou odpovědnost lidé z hnutí ANO. "A to zejména za její více než nešťastné komentování ze strany ministra Stropnického. Ostré výroky Andreje Babiše tak beru jako snahu odvést pozornost od podstaty věci, kterou je politická odpovědnost jeho lidí a jeho samotného coby předsedy hnutí ANO," uvedl Bělobrádek v tiskovém prohlášení.

Stropnického se zastal Zeman. "Jestliže bylo uvolněno pět Čechů z Libanonu a vzápětí byl uvolněn Al Fajád, tak si každý duševně normální člověk mohl dovodit tuto spojitost," citoval prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Sobotka svolal kvůli sporu na pátek schůzku předsedů všech tří koaličních stran. Dává prý přednost tomu, aby si lídři koalice všechny důležité či sporné věci vyříkali osobně, a ne přes média.

Výzva k rezignaci Stropnického se v minulých dnech objevila od opoziční ODS, předseda strany Petr Fiala dnes svou kritiku zopakoval. Sobotka by měl podle něj přijmout odpovědnost a Stropnického odvolat, uvedl v prohlášení.

Únik informací spojený s propuštěním pětice Čechů i s výší výkupného, které prý bylo vyplaceno za osvobození dvou Češek unesených v Pákistánu, vyvolal silnou kritiku směřující na vládu, tajné služby a Bezpečnostní radu státu. Možnými úniky informací z Bezpečnostní rady státu a jejího předsednictva se zabývá Národní bezpečnostní úřad, situaci bude v pátek řešit i Sněmovna.