Saakašvili, který má velmi dobré vztahy s prezidentem Petrem Porošenkem, navštívil v polovině ledna oděský armádní prapor Štorm na pozicích v zóně protipovstalecké operace u Mariupolu. To samo o sobě problém není, potíže ale nastaly, když na svém facebookovém účtu zveřejnil více než pětiminutový sestřih videozáznamu se záběry z cesty.

Na videu jsou totiž utajované věci, jež by protivník - proruští separatisté - vidět neměl. Například místa dislokace jednotky, obličeje vojáků, jejich výzbroj, podmínky a podobně.

Poradce ministra vnitra Zorjan Škirjak podle listu Ukrajinska pravda prohlásil, že Saakašvili tím příslušníky praporu vystavil nebezpečí. Okolnosti incidentu podle něj musí vyjasnit kontrašpionáž a vojenská rozvědka.

Značně rozladěný mluvčí protipovstalecké operace Andrij Lysenko si předtím postěžoval, že zveřejnění videa bylo "naprosté vyzrazení ukrajinských pozic". Zároveň dodal, že už začalo vyšetřování.

Mluvčí ministerstva vnitra Artem Ševčenko ale na dotaz novinářů informaci nepotvrdil. Opatrně jen uvedl, že o žádném takovém vyšetřování nic neví. "Je třeba upřesnit, co měl Lysenko na mysli. Možná se zmýlil, a možná taky ne," odpověděl vyhýbavě.

Saakašviliho povolal Porošenko předloni do svého týmu jako jednoho z prominentních cizinců, kteří mají pomoci vyvést Ukrajinu z krize. Gruzínský exprezident se ale nemá příliš v lásce s premiérem Arsenijem Jaceňukem a o víkendu Porošenka vyzval k zásadním změnám v kabinetu, jež by měly vyřešit současnou vládní krizi.