V praxi by to znamenalo, že by se tato procedura musela uplatňovat při uzavírání pracovních smluv všech zaměstnanců včetně uklízeček i při úpravách úvazků. V praxi je to nereálné. "Propočítali jsme to a znamenalo by to denně asi 150 personálních spisů, které by měly doputovat do mé kanceláře," řekl novinářům Zima.

Akademici chtějí jednat, aby byla povinnost projednat personální změny s rektorem omezena na lidi s vlivem na institucionální akreditace. To má podle Zimy smysl, protože univerzita odpovídá za akreditace, ale angažování lidí, kteří je naplaňují v praxi, spadá pod fakulty.

Ve hře také zůstává otázka omezení praxe takzvaných létajících profesorů, kteří mají úvazky na několika vysokých školách. Návrh předsedy sněmovního školského výboru Jiřího Zlatušky (ANO), který souběžnou práci pro více VŠ podmiňoval souhlasem rektorů, poslanci neschválili. Ostře ho kritizovala Rada vysokých škol a výhrady k němu má i Zima, který je předsedou České konference rektorů.

Vadí mu, že Zlatuškův návrh by se vztahoval kompletně na všechny zaměstnance. Pokud by nebylo toto pravidlo omezeno jen na určité případy, mohlo by se týkat například i dohod o provedení práce na vypracování posudku. Diskutuje se o jiných cestách, jak by bylo možné tento nešvar vymýtit.

Podoba novely vysokoškolského zákona se může změnit v Senátu nebo souběžně se schvalováním zákona o podpoře sportu, kdy je vysokoškolský zákon kvůli doprovodným změnám rovněž otevřen.

Novela, o kterou se usilovalo osm let, podle Zimy vysokoškolskému prostředí prospěje zejména novým způsobem akreditací. "Reaguje na to, co se za posledních patnáct let odehrálo ve světě vysokého školství, a nastavuje podle mě lepší pravidla," řekl. Ocenil jasná pravidla pro komunikaci mezi studentem a školou nebo nastavení poplatků za studium.

Univerzita Karlova se na start institucionálních akreditací připravuje od minulého roku, kdy už byly známy obrysy zákona. S fakultami jedná o oborech, které spadají do jednotlivých oblastí vzdělání, pracuje se i na požadovaném rozšířeném systému hodnocení kvality vzdělávání. "Také se samozřejmě připravujeme na to, jak rozjet tu radu pro hodnocení v rámci univerzit, což bude taková malá akreditační agentura," doplnil Zima. První žádosti o institucionální akreditaci v některých oblastech by podle něj mohla UK podat ve druhé polovině příštího roku.