Generál Ri Jong-kil byl do čela severokorejské armády jmenován v roce 2013 a ve funkci strávil více než dva roky. Zpočátku byl často vídán po boku mladého vůdce země Kima, jehož doprovázel na jeho inspekčních cestách po armádních jednotkách.

Podle nejmenovaných zdrojů agentury Jonhap "obeznámených s děním v KLDR" byl popraven tento měsíc. Důvodem byla prý korupce a "honba za vlastními zisky".

Severokorejský režim zprávu nepotvrdil, zvěsti o tom, že generál Ri upadl u Kima v nemilost se ale šířily již od roku 2014. Ri Jong-kil už nebyl ukazován v médiích a pozornost byla místo něj věnována jeho zástupci.

Zprávy z izolované komunistické Severní Koreje je ale prakticky nemožné spolehlivě ověřit a v minulosti už se několikrát stalo, že i respektovaná světová média zveřejnila z KLDR nepravdivé informace.

Ve funkci náčelníka generálního štábu severokorejské armády se před údajně popraveným generálem Ri Jong-kilem vystřídali během 13 měsíců tři představitelé. Tyto změny vyvolávají pochyby, zda vůdce Kim drží moc pevně v rukou.

Pokud se zpráva o popravě potvrdí, stane se Ri Jong-kil jedním z nejvyšších popravených severokorejských představitelů od popravy Kimova vlivného strýce Čang Song-tcheka v prosinci 2013.

Rodina Kimů vládne KLDR více než šest desetiletí. První v řadě byl zakladatel komunistické Severní Koreje Kim Ir-sen, po něm převzal vládu jeho syn Kim Čong-il a po něm nastoupil jeho nejmladší syn a Kim Ir-senův vnuk Kim Čong-un.