Nedžmije, které je 95 let, podle serveru BalkanInsight znovu ospravedlňovala zločiny spáchané režimem jejího manžela. Řekla, že Hodža zřejmě "cítil v duši bolest", když posílal tolik lidí na smrt, nicméně to považoval za svou "státnickou povinnost".

"Vždycky jsem měla za to, že Enver dělal nejtěžší rozhodnutí, jako byly popravy, jako státník nucený splnit svou povinnost, ale v duši byl velmi jemný a citlivý a možná trpěl," řekla žena, která byla kdysi v Albánii obávaná takřka stejně jako Hodža.

Otázky týkající se nesčetných vražd, věznění a pronásledování a činnosti komunistické státní policie Sigurimi odmítla jako "vymyšlené legendy". Většinu chyb podle ní mají na svědomí "lidé z terénu", kteří jednali bez řízení z centra.

"Enver byl prvním tajemníkem (vládnoucí komunistické) strany, nemůžu teď říkat, že nevěděl o tom, že se některé věci děly, ale pro mne jsou to (stížnosti) jen legendy a pomluvy," řekla Nedžmije v rozhovoru. Problém podle ní byl ten, že někteří "lidé v terénu přicházeli z venkova a z války s nízkou kulturní úrovní".

Hodžová přiznala, že byla klíčovým politickým poradcem svého muže. "Nemohu popřít, že se mnou mluvil. Byla jsem jeho starým přítelem z války, s politickou zkušeností, takže jsme spolu hovořili o vnitřních i zahraničních otázkách," řekla. Popřela však, že by diskutovali o bezpečnostních věcech.

Nedžmije bývala podle někdejších spolupracovníků velice mocná. Byla druhým nejvýznamnějším obyvatelem takzvané Pevnůstky, kde žili čelní představitelé komunistické strany životním stylem na hony vzdáleným životu prostých Albánců. Měla prý prsty v uvrhování prominentních stranických činitelů do vězení.

V roce 1993, po pádu komunistického režimu, byla odsouzena k 11 rokům vězení za zneužívání moci a zpronevěru veřejných fondů. V lednu 1997 byla ale amnestována.

Komunistický režim v Albánii vládl 45 let a byl považován za jeden z nejkrutějších režimů ve světě. Podle různých zdrojů bylo za tu dobu popraveno až 25.000 lidí a mnoho desítek tisíc dalších posláno do pracovních táborů nebo do exilu v odlehlých horských oblastech.