Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které program řídí, vyhlásilo loni 19 výzev za 30 miliard korun. Letos chce vyhlásit více než 30 dalších výzev za 70 miliard korun.

MMR nyní registruje téměř 2000 projektů. "Dát dohromady zájmy všech příjemců bylo náročné. Šli jsme na to opačnou cestou, než v minulém programovém období. IROP nebude seznam přání nebo projektových záměrů, které chce někdo někde udělat. Naopak jsme jasně řekli, co budeme podporovat a co s námi mohou příjemci projednat," řekla ministryně.

Velký zájem je podle ní o rekonstrukci silnic 2. a 3. třídy. Evropská komise je do IROP zařadila až po intervencích České republiky. Pro příjemce je připraveno 25,5 miliardy korun, tedy zhruba pětina všech peněz IROP. Podmínkou je však jejich napojení na transevropskou dopravní síť (TEN-T).

"Evropská komise po špatných zkušenostech z minulého období jasně řekla, že nebude podporovat cestovní ruch. Nakonec udělala ústupek a vyčlenila určité peníze na kulturní památky nebo muzea," doplnila Šlechtová. Například u podporovaných muzeí musí ale roční návštěvnost dosáhnout alespoň 30.000 lidí. U národních kulturních památek je stanoven limit na jeden projekt 123 milionů korun, u památek UNESCO je to dvojnásobek.

V programovém období 2007 - 2013 bylo podle Šlechtové hodně peněz investováno nevhodně. "Máme tady spoustu akvaparků, golfových hřišť, kam nikdo nechodí, nejsou tam žádné příjmy. Máme spoustu hotelů bez hostů," uvedla. U některých těchto projektů podle ní hrozí, že budou muset dotace vracet. "Takové projekty už nebudeme podporovat," dodala.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 - 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard Kč prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat cca 648 miliard korun.