Vybudování průmyslové zóny za asi půl miliardy korun pro subdodavatele automobilky a další podnikatele je součástí až třímiliardové veřejné podpory zóny Solnice-Kvasiny. Další investice zamíří do oprav a staveb silnic a obchvatů, školství a zdravotnictví v regionu. Vláda podporu zóny schválila loni v únoru, Škoda Auto deklarovala, že do rozvoje závodu Kvasiny investuje přes sedm miliard a postupně zaměstná 1300 lidí.

Pro získání všech parcel v průmyslové zóně podle Tichého scházejí nyní čtyři parcely, z nichž u dvou se výkup zatím jeví jako problematický. Nicméně i bez těchto dvou parcel, které jsou na okraji zóny, bude podle France možné zónu otevřít investorům. Kraj se však bude snažit, aby všechny pozemky v zóně letos získal. Pozemky k výkupu si kraj zajistil za cenu v místě obvyklou, nejčastěji mezi 220 až 240 korunami za metr čtvereční.

Vlastní stavbě továren v zóně bude ještě předcházet změna územních plánů Kvasin a Solnice a výstavba infrastruktury v zóně. Pokud by nějaký investor chtěl na Rychnovsku stavět dříve, může podle Tichého využít více než dvacetihektarové zóny v asi 15 kilometrů vzdáleném Opočně.

Vedle přípravy samotné průmyslové zóny se již pracuje i na projektech obchvatů Rychnova nad Kněžnou, Častolovic, Domašína, Solnice a Opočna. Mezi Solnicí a Rychnovem by také mělo za téměř 400 milionů vyrůst nové seřazovací nádraží s pěti až sedmi kolejemi o délce 600 metrů. "Teď je možné seřadit pouze jednu soupravu 300 metrů dlouhou," řekl Tichý. Všechny plánované stavby v zóně a návazné projekty by měly být hotovy asi v roce 2022.

Na Rychnovsku je nedostatek pracovníků, současná tříprocentní nezaměstnanost je mezi okresy druhou nejnižší v Česku. "Lidé tak musejí přijít odjinud. Bude tedy nutné shánět zdroje pro přípravu lokalit pro stavbu bytů," řekl Tichý. Náklady na stavbu sítí na jednu bytovou jednotku v lokalitě Solnice-Kvasiny odhadl na 200.000 až 300.000 korun.

Kraj spoléhá i na soukromé developery. Nyní je podle Tichého v obcích okolo Kvasin k dispozici celkem asi 500 hektarů, které jsou v územních plánech vyčleněny pro bytovou výstavbu. Brzdou rozvoje stavby bytů jsou však podle Tichého vysoké poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Hejtman věří, že chystaná novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu poplatky sníží a zájem o stavbu bydlení na Rychnovsku půjde nahoru.

Automobilka Škoda Auto zatím pro rozvoj závodu Kvasiny na Rychnovsku loni nabrala přibližně 300 lidí a dalších zhruba 1000 hodlá během letošního roku ještě přijmout. Kvasinský závod nyní dává práci více než 5000 lidí a letos má v plánu zahájení sériové výroby dvou nových modelů SUV. Nyní závod produkuje modely Superb a Yeti.