Tradice světových festivalů začala v roce 1947 v Praze, a od těch dob se akce stala místem pro masivní šíření levicových a komunistických myšlenek. Festivaly organizuje Světová federace demokratické mládeže (SFDM) se sídlem v Budapešti, jejímiž členy jsou socialistické a komunistické mládežnické spolky. Z České republiky je to Komunistický svaz mládeže.

Moskva světový festival uspořádala v letech 1957 a 1985. Zatím poslední festival se uskutečnil v roce 2013 v ekvádorské metropoli Quitu, zasvěcen byl "sjednocení mládeže proti imperialismu" a "sociální transformaci".

Problémem pro ruské organizátory by mohla být finanční krize, do níž Rusko upadlo v důsledku strmého pádu kurzu rublu a vlivem západních sankcí. "Moc peněz ale nebudeme potřebovat, protože v Soči je prakticky veškerá infrastruktura k dispozici. A hosté cestují na svůj účet," řekl agentuře TASS šéf ruské státní organizace Rosmoloďož Sergej Pospelov.

Přihlášku k pořádání akce podalo Rusko loni z iniciativy prezidenta Vladimira Putina. V listopadu byla na schůzi vedení SFDM v Havaně schválena.