Útok na Rubia vedl guvernér New Jersey Chris Christie, který spolu s bývalým floridským guvernérem Jebem Bushem soupeří s Rubiem o podporu tradičních struktur své strany. "Jednoduše nemá zkušenosti na to, aby byl prezidentem Spojených států a přijímal všechna příslušná rozhodnutí. Už jsme to všichni posledních sedm let zažili," řekl Christie podle agentury Reuters.

Rubio na to v poslední debatě před primárními volbami v severovýchodním státě New Hampshire odpověděl, že v Senátu dostatečně prokázal, že svou práci zvládá a že je připraven. Christie ho ale hned nato obvinil, že se uchyluje ke "zpaměti odříkávaným třicetisekundovým projevům".

Na Rubia si přisadil i Bush. "Touhle cestou jsme to zkoušeli," řekl s odkazem na Obamovo vládnutí. Podle něj to přineslo jen máloco pozitivního, jen "prudký nárůst výmluvnosti".

Rubio nedokázal útokům odolat a působil nejistě. Nepříliš vydařené vystoupení může zmařit jeho šance stát se hlavním soupeřem favorizovaného Donalda Trumpa v nadcházejících primárkách v New Hampshire, soudí agentura Reuters.

Ani Trump nebyl ve své obvyklé formě. V debatě se ale podle komentátorů prezentoval dostatečně dobře, aby úterní volby v New Hampshire vyhrál. Vydařené bylo vystoupení Jeba Bushe, který se představil jako kandidát, v jehož kvality od počátku mnozí republikáni doufali. Na ofenzivu v souboji o nominaci ale může být pozdě.

Trump se v debatě přihlásil k takzvanému waterboardingu, tedy brutální mučivé metodě dušení lidí ve vodě, kterou používala americká CIA při výsleších údajných teroristů. "Vrátil bych se zpátky k waterboardingu a obnovil bych i zatraceně horší věci," konstatoval Trump. Jeho soupeř Ted Cruz připustil, že i on by povolil omezené použití této kritizované praktiky. Rubio se přímé odpovědi vyhnul.

Zatím poslední předvolební průzkum ukazuje, že v republikánském táboře má Trump zajištěny hlasy zhruba 30 procent voličů, zatímco jeho soupeři Rubio a Cruz zhruba 15. Nominační hlasování v Iowě však skončilo mezi republikány překvapivě, když nevyhrál Trump, ale texaský senátor Cruz. Naopak mezi vážné uchazeče o Bílý dům se zařadil Rubio, který skončil těsně třetí.