Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička ve svém projevu označil podporovatele migrantů za kolaboranty. Kritizoval české i evropské politiky s tím, že "se buď zbláznili, nebo nás prodali". Největší pískot z davu zazněl u jména německé kancléřky Angely Merkelové. "To, čemu se říká migrační krize, je neozbrojená invaze statisíců mladých mužů, o kterých nic nevíme. Jako celek představují rezervoár pro fanatické džihádisty a obrovské civilizační ohrožení nás všech," prohlásil Konvička.

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský v telemostu z pražské demonstrace do ostatních evropských měst uvedl, že česká vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) s Merkelovou kolaboruje. "Brusel je nám na nic, my chceme ochranu hranic," skandovalo náměstí. Účastníci protestu pískali na adresu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) či ombudsmanky Anny Šabatové.

Účastníci demonstrace třímali v rukou vlajky s protiislámskými symboly nebo transparenty s nápisy "Islam is evil!" (Islám je zlo), "Vlast si rozvracet nedáme" či "Zavřít hranice! Soudit se o kvóty, jinak nové volby!". Někteří například přišli v hokejových dresech české reprezentace. Demonstranti provolávali hesla jako "Demisi!" nebo "Multi-kulti nechceme". Policisté odmítli poskytnout odhad, kolik lidí se na místě sešlo.

Podle zpravodajky ČTK policie na Hradčanském náměstí zadržela několik lidí, mimo jiné muže, který si přinesl velkou sekeru, nebo dalšího, který se s policisty začal prát. Samotná demonstrace se obešla bez incidentů.

Policejní mluvčí Jan Daněk ČTK řekl, že při dnešních protestech policie zajistila celkem 13 lidí. Většinu z nich kvůli přestupkům, které se týkaly například neuposlechnutí výzvy nebo porušení zákona o právu shromažďovacím. Člověk, který na akci pravicové Národní demokracie na Loretánském náměstí vystřelil do vzduchu z pistole na poplašné náboje, mohl spáchat trestný čin.

Další protiislámskou demonstraci zorganizovala dnes odpoledne na Václavském náměstí hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Policie odhadla počet účastníků na 1200, organizátoři na více než dvojnásobek.

Příznivci Pegidy se dnes vedle Drážďan, odkud se hnutí rozšířilo do dalších evropských měst, scházejí mimo jiné v Amsterodamu, Birminghamu, Bordeaux, Krakově, Štýrském Hradci či v estonském Tartu.