"Jakákoli pozemní intervence na syrské území bez souhlasu syrské vlády bude aktem agrese a agresoři se domů vrátí v rakvích," řekl podle Reuters syrský ministr. Reagoval na nedávné tvrzení Saúdské Arábie a Bahrajnu, že jsou připraveny vyslat vojáky do Sýrie, pokud koalice vedená USA a bojující proti IS v Sýrii a Iráku o takové pozemní operaci rozhodne.

Vysoce postavený íránský představitel, jehož země podporuje syrskou vládu, dnes vyjádřil přesvědčení, že Saúdská Arábie, která podporuje syrskou opozici, se "neodváží" poslat pozemní vojska do Sýrie.

"Představitelé Saúdské Arábie tvrdili, že pošlou do Sýrie jednotky. Nevěříme, že se to odváží udělat, protože dějiny ukázaly, že jejich armáda nemá sílu na střet s bojovníky islámu," řekl podle agentury AFP velitel elitních revolučních gard íránského režimu při pohřbu pěti Íránců, kteří zahynuli v Sýrii v boji po boku vládních sil.

Jistý íránský generál podle AFP varoval, že případné vyslání saúdskoarabských pozemních jednotek do Sýrie by mohlo vést k "velké" regionální válce, do které by se kromě Sýrie a Saúdská Arábie pravděpodobně zapojily také Rusko, Turecko a Spojené státy.

Ženevské rozhovory za účasti syrské vlády a syrské opozice, které měly krizi pomoci vyřešit, začaly zhruba před týdnem, ale byly kvůli intenzivním bojům v Sýrii pozastaveny do 25. února. Opozice podmínila další rozhovory zastavením útoků vládních sil. Dál ale probíhají jednání o příměří zaměřeném na umožnění dodávek humanitární pomoci civilistům uvízlým v bojových oblastech.

Příměří v zemi bude nemožné nebo obtížné prosadit, dokud se neuzavřou hranice s Tureckem a Jordánskem a dokud nebude vypracován seznam teroristických skupin působících v Sýrii, řekl dnes Mualim. Odvolal se přitom na postoj ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, jehož země syrské vládě pomáhá.

Damašek a Moskva kritizují, že vzbouřenecké skupiny bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada jsou zásobovány z Turecka a Jordánska. Tyto skupiny podporují západní spojenci v čele s USA, kteří požadují demisi Asada.