Podle Viviane Redingové z výboru pro mezinárodní obchod, který doporučení pro EK připravil, bude mít dohoda pozitivní dopad i na spotřebitele, například v podobě levnějšího roamingu.

Kritici smlouvy však tvrdí, že TiSA je netransparentní a že posílí vliv nadnárodních společností na úkor místních podnikatelů i národních vlád. Nelíbí se jim ani, že jsou z ní zatím vyloučeny země BRICS, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. "Chceme, aby se Čína přidala," řekla k tomu Redingová. Země EU mají podle ní jen omezený přístup na zahraniční trhy, zatímco v unii je obchod se službami liberalizovaný, čímž vzniká nepoměr, který by TiSA vyřešila.

Ze smlouvy však podle europoslanců musejí být vyjmuty veřejné služby, včetně školství, zdravotnictví a audiovizuálních a sociálních služeb. Dohoda by podle nich neměla ani snížit evropské pracovní a ekologické standardy. "Evropský parlament nebude váhat dohodu vetovat, pokud ty záruky nebudou dodrženy," varovala Redingová.

Vzhledem k tomu, že významnou součástí dohody jsou telekomunikace, musejí být podle Redingové zachovány také unijní standardy ochrany dat.

O dohodě nyní vyjednává 23 zemí, vedle USA a zemí EU také některé státy Latinské Ameriky a Pákistán, které dohromady tvoří 70 procent světového obchodu se službami. EU je největším vývozcem služeb na světě, připadá na ni 25 procent světového obchodu.

Podle českého europoslance a místopředsedy výboru pro mezinárodní obchod Jana Zahradila (ODS) je dohoda TiSA pro Českou republiku jednoznačně přínosná. "Očekávám především, že dohoda pomůže napravit nerovnoprávné postavení řady evropských i českých poskytovatelů služeb na světových trzích, protože zatímco evropská omezení pro zahraniční poskytovatele se pohybují v řádu jednotek procent, evropské podniky čelí bariérám ve výši desítek procent," sdělil ČTK Zahradil. Dodal, že výbor měl ke všem dokumentům dostatečný přístup.

"Nikdo dnes nepochybuje o tom, že globální pravidla pro obchodování se službami musí být aktualizována a 'dohnat dobu'. Evropský parlament jasně vzkázal komisi, jaké jsou mantinely při vyjednávání o této dohodě. Bude to právě Evropský parlament, který tuto dohodu schválí, nebo pohřbí," sdělil ČTK poslanec Pavel Poc (ČSSD).

Dohoda TiSA doplňuje další dvě vyjednávané významné smlouvy, a to dohodu o vytvoření zóny volného obchodu na území USA a zemí Evropské unie (TTIP), a dohodu o Transpacifickém partnerství (TTP), kterou loni v říjnu podepsalo v americké Atlantě 12 států.