Z řeckých ostrovů v Egejském moři míří migranti většinou do Atén, odkud pokračují dál do Evropy. Jen během posledních dvou dnů dorazilo do aténského přístavu Pireus z ostrovů v Egejském moři na 8200 migrantů. Podle agentury DPA šlo o uprchlíky, kteří připluli v předchozích dnech z Turecka.

V noci na dnešek se také více než 70 autobusů s migranty vydalo na cestu k hraničnímu přechodu Řecka s Makedonií Idomeni/Gevgelija, uvedl řecký rozhlas s odvoláním na očité svědky. Podle nich chtějí tito migranti pokračovat do střední Evropy. Ve většině případů jde o Syřany, Iráčany a Afghánce.

Denně dorazí na řecké ostrovy z tureckého pobřeží přes 1900 lidí. Za leden jich podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo navzdory zimnímu počasí téměř 58.600. Podle dnešního oznámení Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo v lednu do Řecka 62.000 migrantů, což je mnohem více než ve stejném období před rokem. Podle IOM zemřelo v lednu ve vodách u Řecka, Turecka a Itálie přes 360 uprchlíků.

Většina migrantů se z Atén vydává na řecko-makedonskou hranici. Tu mohou v posledních týdnech překračovat pouze uprchlíci s právem na azyl, tedy Syřané, Afghánci a Iráčané. Část ostatních se vrací do táborů v Aténách či na severu země. Mnozí se ale pohybují u hranice s nadějí, že se jim přece jen podaří pokračovat dál.

Stovky imigrantů, kterým byl na severu Řecka odepřen průchod Makedonií, dnes na protest zablokovaly hlavní silnici vedoucí k hranici a požadují volnou cestu.

Za celý loňský rok do Řecka po moři připlulo na 820.000 lidí. Většina uprchlíků z Řecka míří dál do západní Evropy po takzvané balkánské trase, která vede přes území Makedonie, Srbska, Chorvatska a Slovinska.