George Sabra, který má být zástupcem šéfa opozičních vyjednávačů, dnes řekl, že není možné jednat, dokud se v Sýrii bude bojovat. V sobotu prý se kvůli těmto požadavkům sejde s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Ministr ve čtvrtek prohlásil, že se rozhovory budou konat, ale že aktéři dostanou pozvánky až na poslední chvíli, takže se začátek může zpozdit o několik dní. Sdělil také, že rozhovory budou nejprve nepřímé a že každá strana bude jednat odděleně s prostředníkem.

"Nám nejde o formu rozhovorů, ale o zajištění náležitých podmínek. Je třeba odstranit překážky. Ruská letadla musejí ukončit bombardování civilistů, musejí být odvolány blokády," řekl.

Do příprav se nyní vmísili také syrští Kurdové. Jejich vůdce dnes prohlásil, že bez účasti Kurdů rozhovory nemohou uspět. Kurdové ale nejsou zastoupeni v koalici, která se zformovala loni v Rijádu a která má zastupovat oponenty Damašku.

Kurdové poukazují na to, že v této koalici figurují skupiny, za nimiž stojí Saúdská Arábie, i když tyto formace sdílejí podobné názory jako Al-Káida a Islámský stát. Kurdové jsou také proti jakékoli spolupráci se syrskou vládou.

Rozhovory mají podle předem stanoveného harmonogramu vést k ustavení přechodné vlády do šesti měsíců a voleb do roka a půl. V přechodné vládě má být zastoupena opozice i současný režim.