"Bombardování nic nevyřeší v Afghánistánu, Sýrii, Jemenu ani Iráku," uvedl Iglasias s tím, že před takovým krokem by se mělo uspořádat referendum. Předseda centristické strany Ciudadanos (Občané) Albert Rivera (36), jehož strana by ve volbách podle dosavadních průzkumů mohla skončit druhá, by zapojení Španělska do války v Sýrii podpořil pod hlavičkou OSN. Také šéf socialistů Pedro Sánchez (43) by pomohl Francii v bojích proti Islámskému státu (IS), pokud by to schválil španělský parlament.

Pro referendum o nezávislosti Katalánska, které bude dalším stěžejním tématem předvolební kampaně, se vyslovil pouze levicový lídr Iglesias. Šéf socialistů kontroval, že žádná ústava nezakotvuje právo na sebeurčení, s výjimkou bývalého Sovětského svazu. "Což je Tvůj model, Pablo," uvedl Sánchez. Proti odtržení bohatého Katalánska se vyslovil i lídr strany Občané Rivera. "Katalánsko je moje vlast, Španělsko má země a EU je naše budoucnost," říká barcelonský rodák, jehož strana má v programu mix sociální demokracie a liberální ekonomiky.

Regionální parlament Katalánska minulý měsíc schválil rezoluci požadující nezávislost. Španělský nejvyšší soud se nyní touto rezolucí zabývá na žádost premiéra Rajoye a zatím její platnost pozastavil. Separatistické strany, jež mají v katalánském parlamentu většinu, chtějí v roce 2017 uspořádat o nezávislosti referendum.

Premiér Rajoy, jehož Lidová strana (PP) si zatím v předvolebních průzkumech drží těsné vedení, dal místo internetové diskuse přednost interview v televizi. "Nemohu trávit celý den debatami," zdůvodnil to Rajoy. A dodal, že má pozvání na více než 30 takových debat. V rozhovoru pro španělskou televizi Telecinco Rajoy mimo jiné slíbil v příštím volebním období podpořit zaměstnance i zaměstnavatele úlevami na sociálních odvodech a daních, pokud se budou vytvářet pracovní místa na dobu neurčitou místo dočasných zaměstaneckých poměrů.

Španělsko se v posledních letech potýkalo s těžkou ekonomickou krizí. V posledním čtvrtletí sice jeho ekonomika rostla rychleji než v některých dalších zemích eurozóny, stále má ale jednu z nejvyšších nezaměstnaností v EU (přes 20 procent). Současná vláda lidovců musela přistoupit k hlubokým výdajovým škrtům, aby se vyhnula dluhové krizi.

A právě z kritiky úsporných opatření těží nyní strany Ciudadanos a Podemos. "Snižování deficitu mnohem pomaleji je také možné, protože Španěly hodně stojí korupce," řekl v živé diskusi lídr Podemos Iglesias, jehož strana v průzkumech nyní jen mírně zaostává za socialisty. Připomněl tak jeden z největších korupčních skandálů v novodobé španělské historii, v němž čelí obvinění z úplatkářství a zpronevěry v letech 1999 až 2005 několik desítek politiků PP a podnikatelů. V kauze Gürtel bylo zpronevěřeno asi 449 milionů eur ze státní pokladny. Nejvíce (88 milionů eur) údajně zpronevěřil bývalý pokladník PP Luis Bárcenas.

Lídr socialistů, jejichž preference mírně klesají, v diskusi připomněl i někdejší zkušenosti své strany s vedením státu. Socialisté se přes třicet let střídali u kormidla s lidovci. Španělská dělnická socialistická strana (PSOE), která od pádu Frankova režimu nikdy neskončila ve volbách hůře než druhá, by podle průzkumu agentury Sigma Dos pro deník El Mundo z minulého týdne nyní ale skončila až třetí.