Právě Rusko v poslední době přistupuje k "bleskovým" cvičením, kdy jsou jednotky uvedeny do akce bez předchozího varování. Na taková cvičení nyní zahraniční pozorovatelé zváni nejsou. Vztahy mezi Ruskem a NATO jsou navíc na velmi špatné úrovni v důsledku ukrajinské krize a nejnověji také dění okolo Sýrie po tureckém sestřelení ruského vojenského letounu. Turecko je členem aliance.

"Mohli bychom například zřídit mechanismus, kdy by u bleskových cvičení byla možná i blesková pozorovatelská mise," řekl dnes Stoltenberg novinářům. Podobná pravidla je podle něj nejen potřeba mít, ale je nutné také zajistit jejich skutečné respektování. "Nyní se dají obejít příliš mnoha způsoby," míní generální tajemník aliance.

NATO proto bude podporovat snahy svých členských zemí o změnu současných pravidel dohodnutých v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Takzvaný Vídeňský dokument, o který se v této souvislosti jedná, byl naposledy měněn v roce 2011. Právě tato revize také obsahuje závazek projednat dosažený pokrok s možností následných změn alespoň jednou za pět let, tedy nejpozději v roce 2016.

Téma bude jedním z bodů úterního a středečního jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO v Bruselu. "Je mnoho detailů, praktických věcí, kterými se zabýváme," poznamenal Stoltenberg. Další oblastí, která může pomoci větší předpověditelnosti ve vztazích s Ruskem, jsou podle něj například přímé kontakty na vojenské úrovni, které některé alianční země udržují.