V prohlášení armádního velení, které odvysílala irácká státní televize, zaznělo, že rodiny v Ramádí by měly město opustit, žádné další podrobnosti ale nebyly zveřejněny. Kdy může dojít k pokusu o znovudobytí města, nebylo jasné.

Spojenci v čele s USA podnikli v sobotu poblíž Ramádí sedm leteckých úderů, zasáhli bojové pozice islamistů i sklady zbraní. Město se dostalo do rukou IS v květnu poté, co armáda vyklidila své pozice. Ramádí leží asi 115 kilometrů západně od Bagdádu.

Irácká armáda nyní drží město v obklíčení ze tří stran a má prý dobré pozice pro zahájení ofenzivy. Vytlačení IS z tohoto střediska sunnitské provincie Anbár je označováno za předpoklad úspěšného boje o Mosul. IS do tohoto dvoumilionového města na severu Iráku vstoupil loni a po ústupu armády je obsadil bez boje.

Irákem v těchto dnech putují tisíce šíitských poutníků, kteří se chtějí dostat do Karbaly k oslavám šíitského svátku arbaín. V Bagdádu bylo při dnešním útoku na tyto šíitské poutníky zabito při sebevražedném útoku devět lidí a 21 osob utrpělo zranění. Podle policie jsou mezi mrtvými čtyři vojáci.

Arbaínem končí 40denní období smutku spojené s připomínkou smrti imáma Husajna. Tento vnuk proroka Mohameda se svými spojenci zahynul v bitvě u Karbaly roku 680 a jeho smrt šíité oplakávají při svátku ášúrá. Konec období smutku letos připadá na 2. prosinec. Při obou těchto významných svátcích do Karbaly míří miliony šíitů z Iráku i ze zahraničí, zejména ze sousedního Íránu.

Do Iráku už dorazily dva miliony Íránců a velká skupina poutníků na hranici prorazila ploty a v tlačenici bylo zraněno několik pohraničníků. Íránská televize vysílá záběry davu mířícího k pohraničnímu přechodu Mehrán.

Irácké ministerstvo vnitra dnes připsalo odpovědnost za nedělní incident na hranici poutníkům přicházejícím bez víz a íránským úřadům. Íránská policie dnes oznámila, že vzhledem k velkému množtví poutníků nyní nelze přechod Mehrán ke vstupu do Iráku použít.

Íránci potřebují ke vstupu do Iráku vízum a v íránských sdělovacích prostředcích se v minulých dnech objevila informace, že irácké úřady nyní pouštějí do země i poutníky bez víz. Z tohoto důvodu se vydaly k hranici další tisíce lidí.