"Podle Beaufortovy stupnice se jedná o silnou vichřici. Nejsilnější vítr fouká v severní části jižních Čech, zejména na Písecku," uvedla Lenka Plášilová. Obdobná situace je ale v celých jižních Čechách. V Kocelovicích dosahuje rychlost větru 28 m/s. Na Churáňově 25 m/s. Hodnoty nad 20 m/s znamenají vichřici. Vichřice zatím velké škody nezpůsobila, hasiči odtraňovali popadané stromy.

"Hladiny řek jsou zatím v normálu. Předpokládáme, že na první, tedy nejnižší povodňový stupeň se dostanou k večeru," uvedla Plášilová. Hladina by měly nejvíce stoupnout na Vydře, Křemelné, dále po směru Otavy až do Horažďovic. Stav bdělosti bude pravděpodobně platit i na Vltavě nad Lipnem.

Podle Správy a údržby silnic v jihočeském kraji jsou silnice mokré, ale všechny sjízdné bez problémů. Jihočeští hasiči od třetí hodiny ráno odstraňovali asi dvacet stromů, které bránili na silnicích v průjezdu. "Nejčastěji jsme měli problémy na Českokrumlovsku a Písecku," uvedla Vendula Matějů, tisková mluvčí jihočeských hasičů.