"Náš tábor v Kidalu se dnes brzy ráno stal terčem útoku teroristů. Použili rakety, které usmrtily dva guinejské vojáky z mírové mise OSN a jednoho civilistu najatého smluvně OSN," řekli agenturám představitelé mise. Útok potvrdily i malijské zdroje.

"Chci zopakovat, že tyto útoky neovlivní odhodlanost Spojených národů podporovat obyvatele Mali a zdejší mírový proces," řekl podle AP šéf mise Mongi Hamdi.

Mírová mise OSN v této bývalé francouzské kolonii dbá na dodržování příměří mezi vládou a rebely na neklidném severu země. Musí ale čelit islámským radikálům, kteří zde začali obsazovat velká území a armáda je vytlačila až s pomocí francouzských sil v roce 2013. Islamisté s vazbou na Al-Káidu jsou zde ale stále aktivní. Jedna tato skupina například minulý týden zavraždila 20 osob v hotelu Radisson Blu v centru Bamaka.

Ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine například letos v srpnu napadli hotel v centrální části Mali a zabili pět rukojmích. Organizace v minulých letech působila na severu Mali, z něj ji ale vytlačila mezinárodní intervence vedená Francií. Letos začala skupina své lidi přemísťovat do centra a na jih země.

Na jihu Mali působí i čeští vojáci. V červnu sněmovna odsouhlasila, že česká armáda bude moci vyslat na sever země až 25 vojáků. Německo v minulých dnech oznámilo, že vyšle do Mali 650 vojáků. Chce tak pomoci Francii, která se v Mali v posledních letech hodně angažuje, ale po nedávných atentátech v Paříži se nyní zaměřuje spíše na boj proti radikálům z Islámského státu v Sýrii.