Politici britského Společenství se na vrcholné úrovni setkávají každé dva roky, letos budou hlavním tématem aktuální otázky související s bezpečností. Cameron předem avizoval, že bude iniciovat vznik zvláštní jednotky v rámci Commonwealthu, která by měla bojovat s rostoucím nebezpečím terorismu. Na její rozjezd chce věnovat pět milionů liber (téměř 200 milionů korun), uvedl server BBC.

Vzhledem ke koncentraci významných politiků a představitelů britské monarchie panují na Maltě přísná bezpečnostní opatření.

Královna Alžběta v zahajovací řeči připomněla, jakých úspěchů britské Společenství za více než půlstoletí své existence dosáhlo. Zavzpomínala také na to, jak s princem Philipem přijela na Maltu na delší dobu právě v roce 1949, kdy bylo Společenství založeno. "Bylo mi ctí sledovat jeho vývoj," řekla 89letá panovnice a prohlásila, země Společenství učinily obrovský pokrok v oblasti svobody a prosazování lidských práv.

Alžběta II. v letech 1949 a 1951, tedy ještě před svou korunovací, pobývala na Maltě s manželem, který tam sloužil jako námořní důstojník.

"Commonwealth musí mít program s jasnými prioritami, jimiž musí být zvláště boj proti radikalizaci a řešení migrace," řekl na úvod setkání maltský premiér Joseph Muscat. Podle něj by v obou případech mohla pomoci zaměstnanost a vzdělání. "Vzdělaných dívek a mladíků, kteří dostanou dobrou práci, se teroristé bojí víc, než jakékoli armády," dodal.

Francouzský prezident Hollande svého vystoupení využil k tomu, aby apeloval na členy britského parlamentu, kteří mají rozhodovat o rozšíření náletů proti Islámskému státu. "Doufám, že (britský) parlament odpoví na požadavky vznesené premiérem Davidem Cameronem," řekl francouzský prezident. Podle něj by britští poslanci měli rozšíření britských náletů schválit nejen ze solidarity s Francií, ale rovněž jako krok v boji proti terorismu.

Británie je součástí koalice států vedené USA, která útočí na pozice radikálů z IS v Iráku. V roce 2013 britští poslanci nálety na syrský režim neschválili, podle britských médií je ale po pařížských atentátech jejich souhlas s nálety v Sýrii pravděpodobnější.

Britské Společenství sdružuje více než padesátku zemí se dvěma miliardami obyvatel na pěti kontinentech. Ve spolku jsou jak velké země jako je Indie, Austrálie či Kanada, tak menší státy jako například ostrovní země Tonga a Vanuatu.