Další desítky lidí utrpělo zranění. "Byl tam ohromný dav. Na přesnou bilanci je ještě brzy," řekl agentuře AFP jeden z organizátorů pokojného průvodu ve vesnici Dakasoye. Leží asi 20 kilometrů jižně od města Kana, které je s 2,4 milionu obyvatel třetí největší město Nigérie a hlavní město stejnojmenného federálního státu.

Na procesí se prý chystaly zaútočit dvě osoby, ale jednu se podařilo včas zadržet. "Sebevrah byl oděn v černém jako všichni přítomní. Jeho komplic byl předtím zatčen a přiznal, že je poslala skupina Boko Haram," sdělil AFP jeden z organizátorů průvodu.

Skupina Boko Haram vznikla v roce 2002. Přihlásila se k ideologii organizace Islámský stát, která bojuje hlavně v Sýrii a v Iráku a vyznává sunnitský islám. Na severovýchodě Nigérie vyhlásila Boko Haram vlastní chalífát. Milice Boko Haram zabily v posledních letech v oblasti už více než 20.000 lidí. Sousední země letos spojily vojenské síly s cílem Boko Haram zničit, ale islamisté jsou stále aktivní.

Šiíté a sunnité tvoří dvě základní větve islámu. Sunnité po Mohamedově smrti uznali za jeho nástupce Abú Bakra a oddělili se tak od šíitů, kteří za prorokova nástupce považovali člena Mohamedovy rodiny - zetě Alího. Spory trvají od 7. století. Sunnité tvoří více než 75 procent všech muslimů. Většinu mají ve všech muslimských státech s výjimkou Iráku, Íránu, Ázerbájdžánu a Bahrajnu.