Tuniské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že do čtvrtka byly provedeny razie ve více než 520 bytech. Sleduje se také konverzace na sociálních sítích a ve středotuniské Kafse byl zatčen muž, který na facebooku "slavil" smrt gardistů. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

Atentátníkem byl šestadvacetiletý pouliční prodavač z předměstí Tunisu. Státní tajemník pro národní bezpečnost Rafík Šalí dnes řekl v rozhlase, že "policie tohoto teroristu už jednou zatkla, ale soudní systém ho pro nedostatek důkazů propustil". Policie v jeho bytě našla tiskoviny vyzývající k vedení svaté války v Iráku a v Sýrii, a zjistila, že si sousedé všimli postupné změny v mužově chování. Byl prý dobrý fotbalista a hrával s lidmi ze čtvrtě. Před třemi lety se ale začal stranit všech přátel a trávil většinu času v mešitě nebo v náboženské škole. Jedna ze sousedek si všimla, že si před třemi dny oholil plnovous.

Tunisko dnes navštívil britský ministr zahraničí Philip Hammond, který prohlásil, že Británie pomáhá tuniské vládě při zajištění bezpečnosti a chce jí také pomoci provést ekonomické reformy. V Tunisku letos při třech velkých atentátech přišlo o život přes 70 lidí; 31 z nich byli britští turisté.

Šalí také prohlásil, že letošní atentáty byly naplánovány v Libyi a jejich vykonavatelé tam prošli výcvikem. "Libye představuje nebezpečí. Jsou tam velitelé tuniských teroristických skupin a to je náš velký problém," řekl. Atentátníci, kteří útočili v březnu v muzeu Bárdá a v červnu na pláži v Súse, podle něj odjeli tajně do Libye, kde prošli "ideologickou a pak i vojenskou" přípravou, a po návratu do Tuniska pak "vyčkali na instrukce".

Tuniská vláda po úterním útoku zavedla přísná bezpečnostní opatření, vyhlásila výjimečný stav, zavřela na dva týdny hranici s Libyí a pro metropoli a okolí vyhlásila zákaz nočního vycházení. Majitelé restaurací a dalších podniků v hlavním městě už pocítili důsledky, protože přišli o velkou část klientely.

"Bude-li zákaz vycházení trvat ještě týden, nezaplatím nájemné, které je drahé," řekl prodavač sušeného ovoce, který má obchod u rušné třídy Habíba Burgiby. Podobně jsou na tom majitelé kaváren i barů, kteří podniky běžně zavírají až o půlnoci, teď ale už v sedm večer, aby se zaměstnanci stihli vrátit do 21:00 domů. Vláda dala najevo, že první den tolerovala opozdilce na ulicích, ale že nyní se porušení zákazu bude přísně vyžadovat. Zákaz vycházení platí do páté hodiny ranní a vyhlášen byl na neurčitou dobu.