Šéfredaktor Can Dündar a zpravodaj Erdem Gül získali informace o dodávkách islamistům mimo jiné z videonahrávky datované lednem 2014, na které je prý v autech jedné z humanitárních organizací vidět náklad zbraní. Ty byly podle Güla určené radikálům v Sýrii a vyslala je tajná služba MÍT. Prý chtěla podpořit syrskou opozici bojující proti režimu Bašára Asada, a to včetně radikálních islamistů z fronty An-Nusra napojených na teroristickou organizaci Al-Káida.

Před sídlo listu Cumhuriyet v Istanbulu dnes přišla solidaritu se zadrženými novináři vyjádřit asi tisícovka lidí, další lidé přišli novináře podpořit do ulic v hlavním městě. Vládě vyčítali, že se snaží umlčet opozici. Z davu zněla i hesla jako "vrah Erdogan" či "lhář Tayyip". Vládní stranu AKP obviňovali demonstranti ze spojenectví s radikální organizací Islámský stát.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už po zveřejnění článku varoval, že jeho autoři "tvrdě zaplatí".

"Tímto zatýkáním staví před soud celou žurnalistiku a snaží se zastrašit turecké novináře," uvedl poslanec CHP Utku Çakirözer.

Turecká vláda popírá jakékoli zapojení rozvědky do údajné dodávky zbraní pro syrské rebely a na případ uvalila informační embargo. Erdogan tvrdí, že auta vezla nespecifikovanou pomoc Turkmenům v Sýrii, a obviňuje z vyvolání skandálu svého dlouholetého rivala Fethullaha Gülena.

Znepokojení nad zatčením novinářů vyjádřily USA i Evropská unie. Postup tureckých úřadů už kritizovala i organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.