"Diskutovali jsme o několika dalších tématech, kromě těch, která se týkají vysloveně bilaterálních vztahů. Mluvili jsme o situaci v Sýrii, mluvili jsme o riziku mezinárodního terorismu. Požádal jsem čínského premiéra, aby Čína sehrála maximálně aktivní roli v hledání dohody mezi jednotlivými stranami v Sýrii. Shodli jsme se na tom, že Sýrie nemá vojenské řešení, že jediné řešení, které je v Sýrii možné, je řešení politické," řekl Sobotka novinářům po jednání ve Velké síni lidu, sídle čínského parlamentu.

"Informoval jsem čínského premiéra o aktivitách, které má ČR v boji proti terorismu. Shodli jsme se na tom, že s terorismem je potřeba bojovat, že tam je potřeba důrazný přístup a spolupráce celého mezinárodního společenství," uvedl.

"Také jsme mluvili o konferenci v Paříži o klimatických změnách. Myslím, že je důležité, aby i Čína přistoupila k tomu jednání konstruktivně a pomohla k dosažení dohody, která bude právně závazná a bude znamenat reálné změny z hlediska snižování emisí skleníkových plynů," řekl Sobotka.

Tématem byly podle českého premiéra i reformy v Číně. "Podpořil jsem změny, ke kterým došlo z hlediska životního prostředí, z hlediska boje proti korupci a také z hlediska snah vlády o zavedení právního státu. Silně jsem podpořil myšlenku zavádění právního státu, protože je spojena s garancí lidských práv pro každého občana. Diskutovali jsme o tom, jak v podmínkách Číny bude možné právní stát postupně zavádět," podotkl Sobotka.

K tématu bilaterálních vztahů zdůraznil, že se spolupráce mezi oběma zeměmi i nadále rozvíjí, a to zejména v oblasti zdravotnictví, velmi aktivní je i spolupráce mezi jednotlivými regiony.

Spolupráce mezi oběma zeměmi roste, řekl novinářům po schůzce předsedů vlád ředitel odboru pro evropské záležitosti čínského ministerstva zahraničí Liou Chaj-sing. Češi by podle něj rádi s Čínou dále spolupracovali v oblasti leteckého průmyslu či zdravotnictví, což Peking vítá. Naopak Čína by měla zájem spolupracovat na poli jaderné energetiky, dodal.

Liou konstatoval, že Čína je připravena investovat více do infrastruktury v České republice. V ČR jsou dva jaderné reaktory, které potřebují opravu či vylepšení, a čínské firmy by se na tom rády podílely.

Jednou z podepsaných dohod byla dnes také dohoda o sportovních výměnách, připomněl Liou. Týkala se oblasti fotbalu a poté zimních sportů, konkrétně hokeje, lyžařských a bruslařských aktivit. Česká republika je v této oblasti velmi dobrá, je tady velký potenciál pro spolupráci, zdůraznil čínský představitel. Připomněl přitom, že český prezident Miloš Zeman při své nedávné návštěvě do Číny přivezl fotbalovou hvězdu Pavla Nedvěda, který je velmi populární jak v ČR, tak i v Číně.