Oba státy se dostaly do prudkého sporu po úterním incidentu na turecko-syrské hranici, při němž turecká armáda sestřelila ruský bombardér Su-24. Zatímco Ankara tvrdí, že ruský stroj narušil turecký vzdušný prostor, Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Vztahy obou zemí se ocitly na bodu mrazu.

Podle listu Hürriyet se nyní oba státy dohodly, že budou ve vzájemných vztazích postupovat obezřetně, než se situace uklidní a přiblíží normálu. Turecko nebude "dočasně" bombardovat pozice Islámského státu v Sýrii a Moskva na oplátku zastaví útoky na syrskou opozici operující u tureckých hranic.

Turecká vláda podle agentury AFP zatím informaci tureckého listu nijak nekomentovala. Posléze reagoval alespoň nejmenovaný turecký představitel. "Naše politika zůstává nezměněna a tato tvrzení (o pozastavení náletů) jsou tudíž nesprávná. Turecko zůstává plně zapojeno do boje proti Islámskému státu," řekl. "O naší účasti v náletech rozhodujeme jedině my sami a naši spojenci," dodal.

Kremelský mluvčí Dmitri Peskov dnes novinářům řekl, že ruské letectvo pokračuje v náletech "bez omezení". Ruská armáda podle Peskova s tureckými partnery nejedná, veškeré kontakty po vojenské linii byly po úterním incidentu zastaveny.

Ve čtvrtek Moskva oznámila, že do dvou dnů by měla vláda vypracovat návrh protitureckých sankcí, jež se mají týkat obchodu, společných investičních projektů a fungování tureckých firem v Rusku. Poslední slovo bude mít v otázce sankcí prezident Vladimir Putin.