Boj s IS se dá podle Fabiuse vést dvěma způsoby: bombardováním a zásahem pozemnímch sil, "které však nemohou být naše, ale mohou být silami Svobodné syrské armády, arabských sunnitů a třeba i (syrského) režimu". Na osvobození Sýrie od radikálních islamistů by se podle Fabiuse měli podílet rovněž místní Kurdové.

Francouzská vláda donedávna kategoricky vylučovala spolupráci s Asadovým režimem. Po teroristických útocích z 13. listopadu se ale Paříž pokouší vytvořit co nejširší mezinárodní koalici pro boj proti Islámskému státu, který se přihlásil k odpovědnosti za atentáty.

"Pokud chceme směřovat ke svobodné a jednotné Sýrii, nemůže to být Asad, který má na svědomí smrt 300.000 lidí a miliony uprchlíků, kdo ji povede," uvedl rovněž Fabius. "Asad nemůže být budoucností svého lidu," dodal francouzský šéfdiplomat.

Francouzský prezident François Hollande tento týden jednal o vytvoření koalice proti IS, boji s terorismem a válce v Sýrii s britským premiérem Davidem Cameronem, americkým prezidentem Barackem Obamou, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, italským premiérem Matteem Renzim a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Například německá vláda už ve čtvrtek na základě jednání slíbila pomoci Francii v Sýrii vysláním průzkumných letounů typu Tornado.