Blamáž svědčí o nervozitě krymských úřadů, které se od úterý potýkají s těžkou energetickou krizí. Způsobila ji sabotáž protiruských radikálů na Ukrajině a rozhořčených krymských Tatarů, protestujících proti diskriminaci tatarské menšiny na anektovaném Krymu. Severně od poloostrova aktivisté poškodili dva sloupy dálkového vedení a brání ukrajinským energetikům v opravě. Dva miliony obyvatel Krymu jsou odkázány na dieselové generátory, které pokrýt poptávku zdaleka nestačí.

Šeremet dnes v Simferopolu oznámil, že z ruského Krasnodarského kraje dostal krymský přístav Kerč v rámci prvního testu 22 megawattů proudu. Podle vicepremiéra se uskutečnil test první větve "energetického mostu" mezi ruským Krasnodarským krajem a přístavem Kerč na východním mysu Krymu. Most buduje Moskva už delší dobu s vědomím zranitelnosti loni anektovaného poloostrova, který je odkázán na dodávky ze znepřátelené Ukrajiny.

Ukázalo se ale, že kerčský přístav sice proud dostal, ale z energobloku tepelné elektrárny v Simferopolu, který byl až do dnešního dne odstaven kvůli opravě. Šeremet přiznal, že vydával přání za skutečnost.

První větev ruského "energetického mostu" má být dokončena v polovině prosince, další pak v půli příštího roku. Elektrická energie bude na Krym proudit podmořským kabelem, celý projekt podle ruských médií přijde ruskou státní pokladnu na téměř pět miliard rublů (dvě miliardy korun).

Zprávy z Krymu hovoří o tom, že region s "blackoutem" stále těžce zápasí. Školy jsou zavřené, veřejná doprava z větší části nefunguje. U čerpacích stanic se tvoří dlouhé fronty, protože lidé si vytvářejí zásoby pro dieselové generátory. Na problémech se přiživují spekulanti, bují černý trh.

Podle reportáže agentury Reuters ale zastavení dodávky proudu z Ukrajiny prorusky orientované obyvatelstvo spíš semknulo. "Lepší být bez proudu v Rusku, než s proudem na Ukrajině," řekl novinářům jeden z obyvatel poloostrova.