Írán počítá s tím, že to bude závěrečná zpráva a že po ní se už otázka stále nevyjasněných aktivit jeho jaderného programu nebude znovu otevírat.

MAAE musí zprávu dodat podle dohody, kterou v červenci s Teheránem uzavřelo šest mocností a která má umožnit zrušit protiíránské sankce, pokud Írán pokud omezí svůj jaderný program.

"Ta zpráva nebude bílá nebo černá. Na tyto otázky nelze dát jednoznačnou odpověď v podobě Ano, Ne," sdělil dnes novinářům Amano.

Agentura Reuters napsala, že pokud dokument neposkytne jasnou odpověď na íránský problém, bude obtížné pokračovat v plnění červencové dohody.

MAAE vydává zprávy o situaci v íránských provozech pravidelně. V dodatku ke zprávě z listopadu 2011 shromáždila 12 problematických aspektů činnosti Íránců, z nichž se dá soudit, že se Teherán v minulosti zabýval vojenským využitím jaderné technologie. Írán to po celou dobu popírá. MAAE informace získala od svých členských států a považuje je za věrohodné. Írán po roky nedal na pochybnosti uspokojivou odpověď.

Írán technicky splnil podmínku červencové dohody, když do 15. října MAAE dodal písemná vyjádření ke sporným bodům. Ani ta ale nejsou dostačující.

Amano řekl, že chystaná zpráva bude konkrétní; o tom, zda bude šetření v Íránu dále pokračovat, rozhodnou členské státy MAAE.

Íránský zástupce při agentuře Rezá Nadžafí řekl, že Írán bude plnit podmínky červencové dohody - tady sníží své zásoby obohaceného uranu a vyřadí reaktor v Aráku - jedině tehdy, když rada guvernérů MAAE na své schůzi 15. prosince kauzu možného vojenského rozměru íránského jaderného programu uzavře. "Věříme, že do 15. prosince, kdy Amano poskytne konečný posudek, se státy dohodnout na uzavření tohoto tématu," řekl Nadžafí.