Zatímco IS si neklade žádné nároky na mezinárodní uznání a bojuje de facto proti všem, komentátoři na Tchaj-wanu žertem poznamenali, že toto "uznání" Tchaj-wanu jako svébytného státu je po vraždě čínského občana dalším štulcem islamistů vůči Číně, která by tím mohla být opět pobouřená.

Tchaj-wan uznává jen 22 zemí světa, včetně například Vatikánu. Jde vesměs o malé státy, které jsou na obchodních vztazích s ostrovním státem závislé. Vatikán zase s Čínou rozděluje nadměrná kontrola náboženského vyznání ze strany komunistického režimu.

Na zmíněném videu jsou vlajky zemí NATO, tedy i Česka a Slovenska, států arabské koalice, která se podílí na leteckých operacích proti IS, a také Ruska. Video i na Tchaj-wanu vyvolalo obavy, že se tento ostrov může stát terčem teroristických útoků. Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou už v této souvislosti vyzval spoluobčany, aby zachovali klid.

Podle tchajwanských médií může snímek představovat rovněž odpověď IS na projev amerického prezidenta Baracka Obamy v Kuala Lumpuru z minulého týdne, ve kterém se Obama zmínil o několika partnerech v "široké koalici" proti IS, včetně Tchaj-wanu. Ten v současné době poskytuje humanitární pomoc v kampani proti IS.

Po vraždě čínského zajatce islamisty vláda v Pekingu slíbila, že pachatele požene před "spravedlnost".

Čínská vláda přítomnost tchajwanské vlajky na videu zatím nekomentovala.