Unie se podle Bobka rozhodla dát od výběrového řízení ruce pryč poté, co Kočner rezignoval. V jeho postoji ho unie podpořila. Podle unie provázejí výběrové řízení nestandardní kroky.

"Když přišly informace o schůzce vysokého představitele statutárního města Ústí nad Labem a některých členů výběrové komise s řediteli severočeských zoo, a to za účasti jednoho z přihlášených do výběrového řízení (pana Luboše Moudrého), nemáme jinou možnost, než se jménem UCSZOO od tohoto výběrového řízení zcela distancovat. Přístup politické reprezentace Ústí nad Labem probíhá zcela v duchu těch nejhorších tradic severočeského klientelismu a s ničím podobným nechceme být spojováni," řekl Bobek. Konkrétní jména unie v prohlášení neuvedla.

Schůzku inicioval dlouholetý ředitel ústecké ZOO Bořek Voráč, který je po odvolání Bálka dočasně pověřen jejím řízením. ČTK řekl, že se nejednalo o schůzku úzké skupiny lidí, kteří se na výběrovém řízení podílejí, ale setkání s mnoha bývalými i současnými řediteli ZOO nejen z Ústeckého kraje. Někteří z nich ve výběrové komisi jsou. "Všichni jsou mí dlouholetí přátelé a nevidím nic špatného na tom, abychom se setkali. Chtěl jsem ukázat, že ZOO může vzkvétat. Po posledních dvou ředitelích, které doporučila unie, je zoo ve stavu, v jakém je," řekl ČTK Voráč. Stanovisko unie považuje za účelovou manipulaci. "Pan Bobek si myslí, že když to neřídí on, tak to nemůže řídit nikdo jiný. Je to ješitný excentrický člověk, který by chtěl všemu vládnout," řekl ČTK Voráč.

Komisi pro výběr nového ředitele zoo jmenovali radní na konci října. Jejím předsedou je náměstek primátorky Jiří Madar (UFO). Jsou v ní i tři bývalí ředitelé. Kromě Voráče ještě Tomáš Kraus a Václav Poživil, který je zároveň veterinářem zoo. Mimo nich má o novém řediteli rozhodovat ředitelka Zoo Děčín Kateřina Majerová a právě Kočner.

Do výběrového řízení na ředitele ústecké zoologické zahrady se přihlásilo pět uchazečů. Zda mezi nimi je i dlouholetý ředitel děčínské zoo Moudrý, zmíněný unií, ale radnice nezveřejnila. Komise bude v prvním kole hlasovat písemně, pohovory s kandidáty mají být 10. prosince.

Unie zoo se už dříve za odvolaného ředitele Bálka postavila. Podpořil ho i kompletní management ústecké zoo a opoziční zastupitelé. Naopak část zaměstnanců Bálka vinila z nevhodného chování. Několik desítek lidí sepsalo petici a hrozilo stávkou a hromadnou výpovědí. Podle radnice Bálek řízení manažersky nezvládl.

Dlouhodobé potíže zoo měla pomoci vyřešit dozorčí rada. Zastupitelstvo bude její zřízení schvalovat příští týden.